Croația intenționează să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza locuințelor
Numărul 35, 4-10 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Croația intenționează să rezolve criza spațiilor de locuit prin limitarea închirierii de apartamente private în cruciala industrie a turismului, în ideea de a pune la dispoziția familiilor spații de locuit mai accesibile, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Turismul este responsabil pentru aproximativ 20% din economia Croației, iar taxele mici pe proprietăți și moșteniri încurajează oamenii să investească în proprietăți, care pot fi închiriate. Însă, acest lucru a dus la o lipsă de apartamente la vânzare, ceea ce a alimentat o creștere a prețurilor, atât la achiziții, cât și la închirieri, astfel că vicepremierul și ministru al Construcțiilor, Branko Bacic, apreciază că aproximativ un milion de apartamente, sau 40% din fondul total de locuințe, sunt utilizate în scopuri comerciale.
O propunere guvernamentală, publicată zilele trecute, vizează închirierea pe termen scurt a apartamentelor de bloc și stipulează că 80% dintre locatarii din clădire trebuie să își dea acordul pentru o astfel de activitate. Măsura, care ar urma să afecteze în principal destinațiile turistice, precum Dubrovnik, Split și capitala Zagreb, limitează, de asemenea, numărul de chiriași din apartamentele închiriate.
"Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piață, să crească oferta și să devină mai accesibile pentru tinerele familii și cetățenii noștri, pentru achiziție și închiriere", a spus Bacic.
Croația, cu o populație de 3,9 milioane de locuitori, are aproximativ 100.000 de chiriași înregistrați, iar numărul acestora a crescut în ultimii ani.
Inițiativa Executivului de la Zagreb, care are nevoie de aprobarea Parlamentului, copiază măsurile adoptate de alte centre turistice, precum Barcelona, care, la începutul anului, a anunțat că va interzice toate închirierile pe termen scurt, pentru a combate turismul de masă și a face spațiile de locuit mai accesibile pentru cetățeni.
Țara vecină, Slovenia, urmează aceeași traiectorie, lucrând la o lege care ar limita închirierea apartamentelor pe termen scurt prin intermediul platformelor, până la maximum 30 de zile pe an. Noul proiect de lege nu a fost propus în mod oficial de Guvernul sloven.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane