Csilla Hegeduș (MIPE): Peste 6 miliarde de euro sunt la dispoziția României prin PNRR pentru digitalizare
Telex » Știri 27 aprilie 2022
Un procentaj de 21% din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este alocat pentru digitalizare, echivalentul a peste 6 miliarde de euro, iar pe partea instituțiilor publice încercăm să aducem România în secolul XXI, a declarat, într-o conferință de specialitate, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Csilla Hegeduș, citată de Agerpres. În viziunea oficialului MIPE, pe segmentul digitalizării, proiectul cloud-ului guvernamental este cel mai important.
„Cloud-ul guvernamental este cel mai important proiect în acest domeniu. Azi, bazele de date nu comunică între ele. Degeaba plătim amenda online, că la Poliție nu ajungea și întotdeauna aveai probleme. Chestii dintr-acestea foarte, foarte simple arată că, de fapt, sistemul funcționează individual, nu ca un tot unitar. Cloud-ul dorește să rezolve această problemă. Nu o să fie ușor, dar dacă se reușește migrarea acelor companii, instituții în acest cloud, atunci vom reuși. Suma totală alocată pentru transformarea digitală, pe componenta 7, este de aproape două miliarde de euro. În pandemie am văzut că toți profesorii încercau să predea online copiilor. Eu însămi predau la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și am văzut că în majoritatea cazurilor lucrurile nu au mers așa cum trebuiau să meargă. Atunci, din PNRR sunt alocați 881 de milioane de euro, atât pentru pregătirea profesorilor, cât și pentru pregătirea materiilor. Este un lucru când vorbești în fața unei săli și altceva când stai în spatele calculatorului și încerci să prezinți. Vedem și la recensământ cât de greu merge autorecenzarea. Noi, de fapt, nu suntem obișnuiți în viața de zi cu zi să fim utilizatori frecvenți ai acestui sistem”, a spus ea.
Hegeduș a afirmat, totodată, că telemedicina a reprezentat o problemă acută în timpul pandemiei, în România, iar prin fonduri de 470 de milioane de euro se speră la dezvoltarea acestui domeniu.
„O altă problemă acută în timpul pandemiei a fost lipsa telemedicinei. Acolo vom cheltui pe e-Sănătate 470 de milioane de euro. Populația României devine din ce în ce mai în vârstă, medicii de familie nu ajung în localitățile mici... Deci, va trebui să creăm acest sistem de telemedicină, nu mai vorbim de faptul că ar fi bine ca și sistemul cu cardurile de sănătate să funcționeze. La MIPE avem și o componentă pentru digitalizarea IMM-urilor”, a adăugat Csilla Hegeduș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile