„Cu cele trecute vremi să pricepem cele viitoare.” (Miron Costin) – Congresele profesiei contabile din România (1994-2021)
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » 100 de ani de la primul Congres al profesiei contabile din România
➜ Al X-lea Congres al Corpului și primul Congres al Profesiei Contabile de după perioada interbelică s-a desfășurat la București, în zilele de 20-21 octombrie 1994, cu prezența a 300 de participanți, din care 52 din afara țării noastre. Manifestarea a avut ca deviză „Profesia contabilă, între prezent și viitor”, iar ca temă centrală, „Profesia contabilă în România – rol și importanță în economia de piață”.
➜ Al XI-lea Congres al Profesiei Contabile din țara noastră organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a avut loc la Sibiu, în zilele de 23-24 octombrie 1996. Tema centrală a manifestării a fost „Piața și produsele profesiunii contabile în România”, iar sloganul Congresului, „Competență, independență, responsabilitate”.
➜ Al XII-lea Congres al Profesiei Contabile din România a fost organizat la Sibiu, în perioada 20-21 septembrie 1998, având ca temă centrală „Profesiunea contabilă din România și interesul public”.
➜ În perioada 15-16 septembrie 2000, în incinta complexului expozițional Romexpo din București, s-au desfășurat lucrările Congresului al XIII-lea al Profesiei Contabile din România. Tema centrală a Congresului a fost „Profesia contabilă din România la granița dintre milenii”.
➜ A XIV-a ediție a Congresului Profesiei Contabile din România s-a desfășurat la București în perioada 20-21 septembrie 2002, având ca temă central „Reglementare și dereglementare în contabilitate”. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă a specialiștilor străini și din mediul economic românesc. Cu ocazia acestei manifestări a fost marcat într-un cadru deosebit momentul aniversar „10 ani de la reînființarea CECCAR”.
➜ Al XV-lea Congres postrevoluționar al Profesiei Contabile din România și al XV-lea din istoria Corpului a avut loc la București, în zilele de 3-4 septembrie 2004, având ca team centrală „Armonizare sau convergență în Standardele Internaționale de Contabilitate?”.
➜ În perioada 15-16 septembrie 2006, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat cel de-al XVI-lea Congres al Profesiei Contabile din România, cu tema centrală „Profesia contabilă și globalizarea”, precum și Conferința privind aniversarea a 85 de ani de la înființarea CECCAR, evenimente găzduite de Opera Națională București.
➜ Al XVII-lea Congres al Profesiei Contabile din România susținut de CECCAR la București, în zilele de 1 și 2 septembrie 2008, a reprezentat cea mai mare manifestare națională de acest gen organizată de un organism neguvernamental și a doua din Europa (după Congresul experților contabili francezi). În același timp, a constituit cea mai importantă manifestare din domeniu, abordând o problemă de strictă actualitate nu numai pentru România, „Profesia contabilă între reglementare și interesul public”, profesia contabilă găsindu-se, într-adevăr, la răscruce și la nivel global.
➜ Al XVIII-lea Congres al Profesiei Contabile din România a reunit la Palatul Parlamentului din București, în perioada 3-4 septembrie 2010, elita specialiștilor din domeniul contabil, financiar și economic din toată lumea. La această manifestare, deja consacrată la nivel mondial, având tema „Pentru o nouă cultură în profesia contabilă”, au participat peste 1.500 de profesioniști în contabilitate.
➜ Al XIX-lea Congres al Profesiei Contabile din România s-a desfășurat în perioada 7-8 septembrie 2012 la Centrul Internațional de Conferințe „Casino” Sinaia. S-a continuat astfel tradiția Corpului de a organiza evenimente care au devenit adevărate repere la nivel internațional. Tema acestei ediții a fost „Guvernanța corporativă și profesia contabilă; competență și responsabilitate”.
➜ Al XX-lea Congres al Profesiei Contabile din România a avut loc la București, în perioada 12-13 septembrie 2014, iar tema centrală a Congresului va fi „Noi dimensiuni și provocări ale profesiei contabile: Competitivitate, Inovație și Conformitate”.
➜ Al XXI-lea Congres al profesiei contabile din România a avut loc la București, în perioada 23-24 septembrie 2016, iar tema centrală a Congresului a fost „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități” – subiect ce a oferit specialiștilor din profesia contabilă din întreaga lume prilejul să dezbată din perspective noi preocupări vechi și actuale ale profesiei într-o lume globalizată.
➜ „Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia – viitorul profesiei” a fost tema celei de-a XXII-a ediții a Congresului profesiei contabile ce a avut loc la București, în perioada 28-29 septembrie 2018, în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire și 97 de ani de istorie a profesiei contabile reglementate în România.
➜ Digitalizarea, globalizarea, soluțiile integrate de business se află în topul provocărilor întâlnite în toate domeniile, mai ales după debutul pandemiei de COVID-19. Despre toate acestea s-a vorbit în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Congresului profesiei contabile din România (29-30 septembrie 2021), cu tema „Next-generation accountant – F4F (Fit for Future)”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de CECCAR în anul în care organismul profesional sărbătorea un secol de la înființare, 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane