Cu subiect și predicat
Numărul 33, 15-21 noiembrie 2016 » La început a fost cuvântul...
Printre clișeele cu o frecvență deosebită se află formula „dacă este să exprimăm ideea cu subiect și predicat, atunci...” sau „X a declarat, cu subiect și predicat, că...”. Mă rog, aceasta este „soarta” clișeelor, să se recurgă la ele, mai ales din comoditate, întrucât sunt mai la îndemână celui care dorește să se exprime în scris sau verbal. Dar, dacă tot facem apel la cele două noțiuni, deosebit de util ar fi să evităm dezacordurile între... subiect și predicat.
Exemplele pe care le prezentăm în continuare au fost selectate de Consiliul Național al Audiovizualului din mai multe emisiuni de televiziune. Chiar dacă erorile par de necrezut în cazul unor instituții de presă, ele reflectă o anumită stare de fapt care, vrând-nevrând, se prelungește în rândurile mai multor segmente ale societății, în special cu un grad de școlarizare scăzut. Oricum, ele „poluează” lingvistic spațiul public și, tocmai de aceea, se impune o operație de „ecologizare” gramaticală.
Primul exemplu este următorul: „Gala Premiilor Nobel au loc în Norvegia”. Evident, acordul trebuie făcut cu „Gala”, și nu cu „premiile”. Mai complicat este următorul caz: „Numărul participanților au depășit așteptările”. Corect este să se spună sau să se scrie: „Numărul participanților a depășit așteptările”.
Anumite dificultăți prezintă și folosirea ca subiect a cuvintelor de felul „unul”, „niciunul” etc. Exprimări incorecte sunt, bunăoară, „unul dintre participanți sunt din...”. Se impunea a se spune: „Unul dintre participanți este din...”. La fel, „niciunul dintre protagoniști nu s-au lăsat ispitiți de...”. Corect este să se spună: „Niciunul dintre protagoniști nu s-a lăsat ispitit de...”.
Când se recurge la subiecte care vizează mai multe persoane, anumite colectivități, erorile sunt mai greu de evitat. Un exemplu din multe altele: „Tineretul prezent la manifestare au adus o notă de prospețime în...”. Or, chiar dacă este vorba despre o noțiune atât de cuprinzătoare, care indică un mare număr de persoane („tineret”, „publicul spectator”, „mulțime”, „echipa”, „formația” etc.), predicatul trebuie să fie tot la singular. Așa că, măcar atunci când vorbim despre subiect și predicat (ca în clișeul care a fost punctul de pornire în „demonstrația de față”), bine ar fi să respectăm fie și numai relația gramaticală dintre ele. Fie și numai „atât”. (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice