Cultura europeană a pierdut o treime din cifra de afaceri din cauza pandemiei
Telex » Știri 27 ianuarie 2021
Sprijinirea culturii, o „categorie grea a economiei” europene, care a pierdut 31% din cifra sa de afaceri din cauza crizei sanitare, este unul dintre vectorii redresării globale, susţine un studiu dedicat acestui domeniu, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Datele prezentate de EY, companie internaţională de audit, contrazic anumite idei preconcepute în ceea ce priveşte acest domeniu considerat câteodată neesenţial. „Economia culturală este o pârghie importantă de export şi strălucire pentru Uniunea Europeană, exportul de bunuri culturale reprezentând peste 28,1 miliarde de euro în 2017”, se precizează în studiu.
„Industriile culturale şi creative (ICC) trebuie luate în considerare în cadrul unei strategii economice de relansare globală. Reinvestirea în industriile culturale este o parte din soluţie”, a precizat pentru AFP Jean-Noël Tronc, director general pentru Franţa al Societăţii autorilor, compozitorilor şi editorilor muzicali (SACEM) şi preşedinte al Grupului european al societăţilor autorilor şi compozitorilor (GESAC), comanditarul raportului EY.
„Trebuie să ancorăm cultura în economie”, a precizat pentru AFP Marc Lhermitte, autorul acestui studiu care stabileşte că industriile creative reprezentau, înaintea pandemiei, „una dintre categoriile grele ale economiei Uniunii Europene”.
Cu venituri „estimate la 643 de miliarde de euro şi o valoare adăugată generată de 253 de miliarde de euro în 2019, industriile creative reprezentau aşadar 4,4% din PIB-ul UE în termen de cifre de afaceri”, se mai spune în analiză. „O contribuţie economică superioară faţă de telecomunicaţii, înalta tehnologie, industria farmaceutică şi industria auto”, potrivit EY.
Afectat de efectele crizei sanitare, acest domeniu a pierdut în 2020 în Europa „circa 31% din cifra de afaceri”. Deşi „transportul aerian este sectorul cel mai grav afectat, ICC au înregistrat pierderi ale cifrei de afaceri superioare celor suferite de alte sectoare importante ale economiei europene, precum turismul şi industria auto (-27% şi respectiv -25% )”, se mai precizează în raportul EY.
Jean-Noël Tronc se teme că 2021 va fi un „annus horribilis bis”: „Anularea festivalului Glastonbury (prestigios festival de muzică din Marea Britanie) este un prim semnal extrem de îngrijorător, cu un risc de efect de domino întrucât acest festival influenţează turneele europene ale artiştilor internaţionali. Numeroşi actori culturali nu îşi vor mai putea reveni după un al doilea an fără încasări”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial