Cultură muzicală în mall-uri și supermarket-uri
Numărul 38, 13-19 oct. 2021 » Eveniment
În fiecare zi de lucru, în octombrie, zeci de mii de oameni aflați în diverse spații de uz public, de la mall-uri la sedii de mari firme, de la hipermarket-uri la muzee, de la librării la hoteluri – au ocazia să asculte o emisiune specială a postului național de Radio „România Muzical”. Emisiunea este intitulată „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. În acest mod se extinde o experiență de peste 11 ani de când, în spații neconvenționale, îndeosebi în școli, se difuzează respectiva emisiune. Audiența este semnificativă. În anul școlar 2020–2021 (de pildă) au ascultat emisiunea aproape 230.000 de elevi din Capitală și din 31 de județe.
O investigație jurnalistică a postului de radio a relevat ecoul pozitiv al emisiunii. În atmosfera tensionată din actuala perioadă marcată de crize multiple, emisiunea „Ascultă 5 minute de muzică clasică” aduce o undă de liniște, de meditație reconfortantă, de deschidere spre ceea ce este frumos și tonic. Nu și-au exprimat părerile în acest scop doar melomanii, oameni familiarizați cu concertele simfonice, ci și simpli amatori de muzică, de toate genurile.
În același timp, avem de-a face cu o formă accesibilă de educație muzicală, de formare a gustului pentru autenticele creații cultural-artistice, inclusiv ca modalitate de contracarare a kitsch-ului. Pe măsură ce intervine și obișnuința, crește și capacitatea de percepție, de receptare a publicului larg, fenomen atestat de studii sociologice aprofundate.
Potrivit postului de Radio „România Muzical”, prin emisiunea la care ne referim, celebre lucrări muzicale devin parte a ambientului sonor propus de partenerii proiectului. Toate înregistrările aparțin unor foarte cunoscuți muzicieni români, multe dintre ele având în prim-plan soliștii și Orchestrele Radio România: violoniștii Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio. Printre ele figurează, de asemenea, înregistrări ce au ca protagoniști tineri muzicieni afirmați la nivel internațional cum sunt violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului „George Enescu”, ediția 2020, și violoncelistul Andrei Ioniță, participant la recitalul „Moștenitorii României muzicale”. Nu lipsesc nici înregistrările cu dirijori români de marcă, precum Cristian Măcelaru și Cristian Mandeal, din concerte de dată recentă.
Asemenea informații pledează în favoarea acestei formule de promovare a celor mai de seamă valori muzicale, atât prin extinderea în spații publice, cât și în celelalte domeniir vaste ale culturii și artelor. Avem în vedere expozițiile de arte plastice, prezentările de carte, utilizarea de panouri publicitare și numeroase alte modalități de cultivare a publicului larg. În acest fel, viața noastră cotidiană va căpăta mai multă culoare, mai multă încărcătură emoțională și, firește, un plus de cunoaștere, care ne fac mai puternici în tot ceea ce întreprindem pentru depășirea dificultăților cu care ne confruntăm în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane