Cunoașterea și aplicarea a tot ceea ce este nou în profesie – garanții ale succesului în carieră
Numărul 48-49, 19 dec. 2017 - 15 ian. 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu prof. univ. dr. Ramona Neag, membru al Filialei CECCAR Mureș, fost președinte al filialei
Alexandra Rizea: Vă rugăm să prezentați cititorilor noștri elementele definitorii pentru propria carieră, pornind, firește, de la opțiunile pe care le-ați avut în perioada studiilor.
Ramona Neag: Cariera mea profesională a fost influențată, într-o măsură semnificativă, de profesorii pe care i-am avut la Academia de Studii Economice din București, cei care au întrezărit în mine un viitor cadru didactic. Primind oferta de a rămâne cadru didactic la ASE, am avut, astfel, și posibilitatea de a consacra mai mult timp pregătirii mele teoretice în domeniul contabilității. Beneficiară fiind a unei burse de studii în Franța (în perioada 1992-1993), am cunoscut mai bine o serie de mecanisme ale unei economii de piață consolidate, ceea ce mi-a oferit deschiderea de a percepe sensul și însemnătatea modificării reglementărilor contabile de la începutul anului 1994. În mod concret, am dispus, astfel, de un bagaj de cunoștințe strict necesar pentru înțelegerea și implementarea noului sistem de contabilitate. Astfel, tot ceea ce am acumulat în anii de pregătire teoretică am putut să valorific, începând cu anul 1995, și ca practician în cadrul unei companii din București.
Cum ați continuat acest parcurs sub semnul îmbinării teoriei cu practica, element esențial în orice carieră profesională?
Începând cu anul 1995, activitatea didactică s-a îmbinat cu cea de practician. Tocmai pentru a sublinia legătura dintre teorie și practică în propria mea carieră, precizez că, în anul 2000, am susținut doctoratul în contabilitate, la ASE, sub îndrumarea regretatului profesor Niculae Feleagă. În perioada de pregătire a tezei de doctorat, am avut posibilitatea de a aprofunda caracteristicile profesiei contabile atât în calitate de dascăl, cât și de practician, în sensul îmbogățirii continue a cunoștințelor, precum și în ceea ce privește manifestarea dăruirii, corectitudinii și a altor componente esențiale de ordin deontologic. Am parcurs toate treptele didactice astfel încât am devenit profesor la Universitatea „Petru Maior” din Tg. Mureș, unde sunt cadru didactic din anul 2001. Predau discipline de contabilitate, iar activitatea practică pe care o desfășor contribuie semnificativ la modul de prezentare a studiilor de caz în cadrul orelor de curs, la îndrumarea studenților și masteranzilor în vederea elaborării lucrărilor de licență/disertație. Anul 2001 a marcat și primirea mea în rândurile CECCAR, iar din 2008 sunt și membru al CAFR. Trebuie să subliniez, odată cu aceste etape în cariera mea, că profesia contabilă te provoacă în fiecare zi. În momentul în care primești această provocare cu dorința de a-ți îmbogăți continuu cunoștințele și cu determinarea de a obține performanțe, totul apare într-o altă lumină. Îmi place activitatea de profesionist contabil și încerc să-mi fac datoria cu profesionalism și responsabilitate. Aprecierea colegilor din CECCAR a venit odată cu alegerea mea ca președinte al filialei Mureș (în perioada 2006-2014). Din punctul meu de vedere, a fost o perioadă de fructuoasă colaborare, care a avut ca principal efect consolidarea unei comunități de profesioniști contabili cunoscute și respectate la nivelul județului Mureș. M-am implicat activ și în pregătirea stagiarilor de la nivelul filialei, contribuind și la promovarea profesiei contabile în rândul studenților din cadrul universității, și nu numai.
Din toate datele și faptele prezentate, ce anume considerați că a fost și este esențial pentru afirmarea în profesie, în general, și pentru cea contabilă, în special, simultan cu exercitarea unor funcții civice?
Totul depinde de modul în care te implici în activitatea pe care o desfășori în toate ipostazele evocate. O astfel de implicare vizează domenii complexe, interdependente, astfel încât este necesar ca, odată cu o riguroasă gestionare a timpului, să stabilești priorități, programe precise de lucru, în așa fel încât resursele de care dispui să fie valorificate la cel mai înalt nivel posibil. Acestea sunt cerințe fundamentale pe care mă străduiesc să le îndeplinesc în cele mai bune condiții, considerând că și exemplul personal are un rol foarte important atunci când îți asumi responsabilități în domeniile amintite.
Din răspunsul dvs. derivă, implicit, următoarea întrebare: cum ați fructificat experiența pe care ați acumulat-o?
În toate domeniile pe care le-am menționat, elementul principal l-a constituit și îl constituie răspunsurile directe la nevoia permanentă de a îmbina organic activitățile didactice și profesionale cu implicarea civică. Aș sublinia, în mod special, faptul că expertiza pe care o am îmi ușurează mult sarcina de a transmite tinerilor studenți și stagiari ai CECCAR cunoștințele teoretice necesare exercitării profesiei, punând accentul pe cerința asigurării unei legături strânse cu clienții și colaboratorii noștri, în vederea cunoașterii aprofundate a realităților economico-sociale. Astfel, aprofundarea cunoștințelor teoretice în domeniul contabilității și auditului îmi oferă un fundament solid în susținerea activității de practician. În același timp, calitatea de profesor te obligă să ai aplecare mereu spre tot ceea ce este nou, să fii permanent la curent cu schimbările din domeniul tău de expertiză. Iar atunci când ceea ce este nou trebuie și transmis mai departe, prin actul de predare, răspunderea este cu atât mai mare.
Pornind de la tripla dvs experiență – cadru didactic universitar, practician și președinte, în două mandate, al Filialei CECCAR Mureș – ce anume considerați că ar trebui relevat în privința elementelor noi care au intervenit și intervin în exercitarea profesiei contabile?
Deosebit de important este să ținem seama de dinamica realităților, de faptul că activitatea pe care o desfășurăm, noi, profesioniștii contabili, în beneficiul mediului economic este într-o continuă schimbare. Asistăm, în prezent, la o creștere extraordinară a importanței muncii pe care o depunem. Responsabilitatea față de beneficiarii serviciilor noastre este cu atât mai mare cu cât așteptările lor sunt din ce în ce mai mari. Schimbările pe care le evoc în domeniul reglementărilor contabile, fiscale, în domeniul auditului ne determină să fim permanent conectați la tot ceea ce intervine nou în plan legislativ și instituțional, la valoroasele contribuții ale colegilor cu preocupări teoretice și cu deprinderi inovative în sfera practicii, astfel încât să diminuăm riscurile și să găsim mereu răspunsuri la provocările cărora trebuie să le facem față. Așadar, capacitatea noastră de a ne adapta rapid la schimbări reprezintă un punct forte în activitatea profesională. De aceea, o pregătire profesională continuă este deopotrivă o necesitate și o riguroasă determinare de la care nu trebuie să abdicăm.
În această ordine de idei, cum apreciați modul în care imperativele erei digitale determină orientările fundamentale în dezvoltarea profesiei contabile?
Apreciam la întrebarea anterioară faptul că se impune să manifestăm o deosebită rigoare în ceea ce privește pregătirea profesională. Această pregătire trebuie să aibă în vedere și dezvoltările semnificative în domeniul IT, așa cum, pe bună dreptate, s-a subliniat și la Congresul Profesiei Contabile din toamna anului trecut. La nivel de profesionist contabil, trebuie să folosim valențele oferite în acest domeniu, dar, în același timp, să fim conștienți că este necesar să protejăm informația de care dispunem printr-o conlucrare permanentă cu specialiști din sfera informaticii.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice