Curtea de Conturi Europeană: 69 de rapoarte de audit și documente de analiză planificate pentru următorii doi ani
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » Lumea în care trăim
69 de rapoarte de audit și documente de analiză viitoare vor fi incluse în noul program de activitate al Curții de Conturi Europene (ECA), a anunțat instituția cu sediul la Luxemburg, citată de Agerpres. Programul reflectă prioritățile de audit ale instituției din următorii doi ani și arată că auditorii vor aborda inițiative noi de pe agenda UE. Aceștia vor continua totodată să abordeze provocările care au apărut în ultimii ani, asigurându-se că învățămintele desprinse din trecut contribuie la atingerea de către UE a obiectivelor viitoare ale acesteia.
Un nou Parlament European și o nouă Comisie Europeană prilejuiesc revizuirea ambițiilor și uneori chiar și redefinirea lor. Sunt readuse astfel în prim plan prioritățile strategice ale liderilor UE și acțiunile care vor contura direcția viitoare pe care o vor urma UE și cei 450 de milioane de cetățeni ai acesteia. Programul de activitate al Curții 2025+ a fost elaborat ținându-se seama de aceste considerente.
„Creșterea cheltuielilor UE și apariția unor noi priorități pe agendă antrenează riscuri bugetare mai mari, precum și dificultăți în menținerea bunei gestiuni financiare și asigurarea eficacității investițiilor publice. Acum mai mult ca niciodată, rolul nostru de gardian independent al UE este esențial pentru a garanta utilizarea optimă a banilor contribuabililor”, a declarat președintele Curții, Tony Murphy.
Programul de activitate al Curții pentru 2025 și 2026 conține o listă de 65 de sarcini de audit și 4 analize, care vor aborda atât inițiative noi ale UE, cât și priorități permanente ale acesteia. Auditorii vor examina chestiuni care sunt esențiale pentru competitivitatea economiei UE, cum ar fi industria europeană a microcipurilor, sprijinul pentru sectorul uleiului de măsline, sustenabilitatea sistemelor de pensii și abordarea UE în ceea ce privește plățile digitale. În ceea ce privește mediul și energia, programul de activitate include 17 audituri pe teme precum modernizarea rețelelor electrice ale UE, gestionarea combaterii incendiilor forestiere (prevenire și recuperare), aprovizionarea cu materii prime critice pentru tranziția energetică și zonele marine protejate ale UE.
Curtea va continua să examineze și acțiunea externă a UE, acoperind subiecte ce variază de la mobilitatea militară și cooperarea în materie de securitate nucleară până la combaterea foametei în țările terțe și finanțarea ONG-urilor.
În domeniul politicilor fiscal-bugetare și al finanțelor publice ale UE, auditorii vor evalua sancțiunile financiare și comerciale aplicate împotriva Rusiei, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), măsurile de combatere a traficului cu produse de tutun și altele. În ceea ce privește temele legate de sănătate, merită menționate auditul „strategiei farmaceutice”, menită să garanteze disponibilitatea medicamentelor, precum și evaluarea Planului UE de combatere a cancerului.
În paralel cu accentul pe care îl pune pe domeniile strategice specifice, Curtea va continua să evalueze NGEU, pachetul de redresare în urma pandemiei, axându-se în principal pe Mecanismul de redresare și reziliență (MRR). Activitățile se vor concentra pe finanțarea acordată prin MRR în sprijinul piețelor forței de muncă, al mediului de afaceri și al eficienței energetice. O serie de alte audituri vor aborda tema globală a combaterii fraudei, fiind incluse aici strategia antifraudă a UE și colaborarea dintre Parchetul European (EPPO) și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Lista rapoartelor publicate de Curte în 2024 arată cât de relevante și de oportune sunt constatările și recomandările sale. Printre diversele subiecte de actualitate tratate de auditori se pot enumera siguranța aprovizionării cu gaze, investițiile UE în inteligența artificială, adaptarea la schimbările climatice, absorbția MRR, viitorul parc auto cu emisii zero, sprijinul UE pentru refugiații din Turcia și politica industrială a UE privind hidrogenul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane