Cushman & Wakefield Echinox: Piața spațiilor logistice a traversat în pandemie cea mai bună perioadă, cu cerere-record din partea retailerilor și logisticienilor
Numărul 45, 17-23 nov. 2020 » Analize și sinteze
Piața spațiilor logistice din România va consemna o cerere-record în 2020, volumul tranzacționat urmând a depăși pragul de 700.000 de metri pătrați, pe fondul dezvoltării accelerate a comerțului online și al poziționării Bucureștiului drept hub logistic regional pentru o serie de retaileri internaționali, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În primele nouă luni ale anului, volumul tranzacționat s-a ridicat la 581.000 de metri pătrați, în creștere cu 94% față de perioada similară a anului precedent. Bucureștiul a atras 65% din cerere, iar Timișoara aproape 13%, cele două piețe fiind cele mai mari și mai active poluri industriale și logistice din România.
În acest context, și dezvoltatorii au fost activi, livrând spații noi cu o suprafață de 356.000 de metri pătrați în perioada ianuarie – septembrie 2020, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului precedent. Aproximativ 75% din noile spații au fost date în folosință în jurul Capitalei, unde se dezvoltă atât polul tradițional, de la intrarea pe autostrada București – Pitești, cât și zonele de Nord-Vest și Nord, în dreptul autostrăzii București – Ploiești.
„Am observat o fluiditate și o activitate extrem de dinamică a segmentului logistic în contextul în care existența stocurilor cât mai aproape de piețele de desfacere și livrările rapide către consumatorul final sunt cruciale în maximizarea vânzărilor. Strategia de extindere a retailerilor sau operatorilor online, respectiv consolidările companiilor din FMCG, logistică și curierat au fost corelate cu cererea în creștere și au rolul de a preîntâmpina potențiale blocaje în canalele de distribuție pe fondul limitărilor din ultimele 8 luni”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency la Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul spațiilor logistice și industriale din România se ridică la circa 4,3 milioane de metri pătrați, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au rămas stabile în acest an, situându-se în intervalul 3,75 – 4 euro/mp/lună.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile