Dan Cîmpean (DNSC): Un incident cibernetic pentru o organizație medie, în România, ajunge la un cost de circa 750.000 de lei
Telex » Știri 12 decembrie 2022
Costul unui incident cibernetic pe care o organizație medie din România îl plătește este de aproximativ 750.000 de lei, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), citat de Agerpres. "Numărul de incidente și de atacuri ransomware a crescut de la an la an, undeva în jur de 30% (...) Sunt organizații care au avut datele criptate, au plătit recompensa, iar noi, Directoratul, recomandăm să nu se facă acest lucru, pentru că se încurajează fenomenul și se stimulează această activitate infracțională. Un backup al datelor, evident este mult mai rapid și mult mai simplu și mult mai puțin costisitor să se revină la activitatea normală. Pe lângă ransomware, avem încă riscuri legate de telemuncă pentru utilizatori. Multe s-au rezolvat, dar observăm modul de lucru hibrid. Estimarea pe care noi am făcut-o la Directorat a fost că un incident cibernetic pentru o organizație de mărime medie în România ajunge la un cost undeva la 750.000 de lei, aproximativ 150.000 de euro. Cost pentru a restaura date, pentru a curăța întreaga rețea, sisteme și așa mai departe... Dacă punem în perspectivă și comparăm cu costul unor măsuri care pot fi luate din acest buget, din acești bani, costul recrutării și pregătirii a 2 - 3 persoane de specialitate pe care să le aveți la îndemână, să fie în interiorul instituției, avem pot să spun un «business case» foarte, foarte solid", a precizat Cîmpean.
În opinia șefului DNSC, creșterea numărului de atacuri cibernetice a fost determinată de transformarea digitală accelerată în care s-a regăsit trecerea la sistemul de telemuncă.
"A fost o creștere susținută a numărului de atacuri. Nu a fost o creștere exponențială, cum mulți analiști se așteptau, și exista într-adevăr un risc să ne confruntăm cu o explozie pur și simplu a acestui tip de atacuri. Motivul principal a fost transformarea digitală accelerată. S-a trecut masiv în telemuncă, s-au utilizat și s-au adoptat foarte rapid de multe organizații din sectorul public, dar mai ales în sectorul privat noi aplicații, noi tehnologii. Sectorul financiar-bancar este, probabil, printre cele mai mature la acest moment, dintr-un motiv foarte simplu: s-a investit destul de mult, comparativ cu alte sectoare, o dată în resursa umană și s-a investit destul de mult și în partea de tehnologie, în aplicații, în sisteme de detectare a intruziunilor, de prevenire a pierderilor de date și așa mai departe. Riscurile de securitate cibernetică au fost în atenție și sunt din ce în ce mai mult în atenția factorilor de decizie, a comitetelor de conducere a Consiliilor de Administrație", a explicat Dan Cîmpean.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial