Dan Cîmpean (DNSC): Unii operatori de infrastructuri critice din România au un nivel "relativ scăzut" de maturitate în securitate cibernetică
Telex » Știri 17 iulie 2023
Nivelul de maturitate în securitate cibernetică al unor operatori de infrastructuri critice, în special în domeniul Sănătății, este relativ scăzut în România, dar vorbim despre o situație cumva generalizată la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat, într-o conferință de specialitate, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), citat de Agerpres. "Asistăm la o diversificare în primul rând a formatelor și modalităților în care aceste infrastructuri critice sunt gândite, proiectate, implementate, gestionate. Asistăm, evident, la o creștere a complexității în primul rând din punct de vedere tehnic a acestora, o interdependență din ce în ce mai mare în care practic niciun operator, niciun administrator de infrastructură critică, în izolare, nu poate să rezolve toate vulnerabilitățile, toate incidentele, toate problemele cu care se confruntă. Fiind diverse categorii de actori care sunt implicați, în domeniul sănătății în particular, suntem autoritate de reglementare pe acest domeniu și avem în evidență practic sute de spitale, sute de clinici, o mulțime de farmacii. Observăm operatori de infrastructuri critice, în particular cele din domeniul sănătății, cu un nivel de maturitate din punct de vedere al securității informației, al securității cibernetice, relativ scăzut, ceea ce nu este particular doar pentru România. Este o situație cumva generalizată la nivelul Uniunii Europene. Domeniul sănătății nu este elevul cel activ, matur și eficient. Observăm de prea multe ori, în opinia mea, o lipsă de înțelegere a subiectului securitate cibernetică și de conștientizare din partea conducerii acestor organizații, o prea mică înțelegere a obligațiilor lor legale, de cele mai multe ori a complexității și magnitudinii provocărilor cu care dânșii se confruntă", a menționat Dan Cîmpean.
Acesta a punctat, totodată, că o altă zonă cu probleme se referă la infrastructurile vechi, precum și la lipsa personalului specializat pe securitate cibernetică din cadrul organizațiilor.
"Pornind de la această conștientizare insuficientă, observăm infrastructuri învechite, neoptimizate, care au o arhitectură de tip "spaghetti" în care au adus și au tot adăugat straturi peste straturi de noi tehnologii, de noi sisteme, cu prea puțină atenție pentru securitate în momentul în care le-au gândit și le-au implementat. Mai ales, observăm o lipsă critică de personal experimentat și specializat în cadrul acestor instituții, actori publici sau privați, care trebuie să se ocupe de infrastructuri critice", a apreciat Dan Cîmpean.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile