Dan Drăgan (Ministerul Energiei): România își va majora ținta de energie regenerabilă de 30,7% până în 2030
Telex » Știri 13 aprilie 2022
România va începe în acest an actualizarea Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice, iar obiectivul pe care îl avem acum – de 30,7% pentru energia regenerabilă până în 2030 – va fi crescut simțitor, a afirmat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres. El a menționat că firmele din România au la dispoziție mai multe miliarde de euro din Fondul de Modernizare și Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor putea duce la atingerea acestei ținte.
„Prin PNRR avem 1,6 miliarde de euro, din care 460 de milioane de euro pentru producere de energie din surse regenerabile și 300 de milioane de euro pentru cogenerare de înaltă eficiență. Call-ul pentru regenerabile este deja lansat și vedem un interes mare în piață. Ne dorim să instalăm capacități de 950 MW până în 2024. Vom începe în acest an actualizarea Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice, iar ținta de 30,5% va crește simțitor”, a spus Drăgan, în cadrul conferinței Energy Focus.
Prin Fondul de Modernizare, Transelectrica va primi 400 milioane euro pentru întărirea capacității de transport al energiei, iar modernizarea liniei Constanța Nord – Medgidia Sud va permite instalarea a 600 MW suplimentari în energie regenerabilă din acea regiune. „De asemenea, avem la dispoziție 1,1 miliarde de euro pentru întărirea rețelei de distribuție prin Fondul de Modernizare și vom lansa call-urile pentru ca distribuitorii să poată accesa aceste fonduri, tot în sensul de a putea prelua mai multă energie regenerabilă”, a completat oficialul ministerial.
El a amintit și faptul că, recent, Comitetul de investiții al Fondului de Modernizare a aprobat aproape un miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia - 1,2 GW în turbine pe ciclu combinat și 725 MW energie fotovoltaică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial