Dan Vîlceanu: Implementarea PNRR se desfășoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative
Telex » Știri 29 martie 2022
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se desfășoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată, întrucât unele dintre obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament, i-a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, comisarului european pe economie, Paolo Gentiloni. Potrivit unei postări pe pagina proprie de Facebook, Dan Vîlceanu a avut o întâlnire cu comisarul european, în cadrul căreia a vorbit despre reforme esențiale incluse în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare și energie, relatează Agerpres. Astfel oficialul român a prezentat stadiul îndeplinirii reformelor și investițiilor asumate prin intermediul PNRR. Planul a fost aprobat de Comisia Europeană la 28 octombrie 2021, iar prima tranșă aferentă prefinanțării a fost virată României la 2 decembrie. Până la sfârșitul anului 2021, România a îndeplinit 21 de jaloane (milestones), se arată într-un comunicat remis de ministerul de resort.
„Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României este unul curajos, dar beneficiem de sprijinul Comisiei Europene, astfel încât să realizăm toate investițiile și reformele pe care ni le-am propus. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu Paolo Gentiloni, comisarul pe Economie, am vorbit despre provocările programului în contextul situației din țara vecină, Ucraina, dar și despre reforme esențiale pe care le avem în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare și energie. Mesajul meu a fost că implementarea programului se desfășoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată. Unele din obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament”, a notat ministrul, pe Facebook.
În context, comisarul Paolo Gentiloni a subliniat că mesajul Guvernului României referitor la realizarea reformelor finanțate prin PNRR este crucial. „Țările sunt afectate de acest război, provocări, refugiați, prețurile la energie, iar în viziunea mea acestea nu ar trebui să afecteze planurile noastre referitoare la PNRR”, a afirmat Gentiloni.
În ceea ce privește reforma pensiilor, ministrul a susținut și de această dată că „este una care trebuie să fie realizată în România, scopul fiind eliminarea inechităților”.
Conform comunicatului, o persoană care se pensionează acum are venituri mai mari decât alte persoane care s-au pensionat în trecut chiar dacă au lucrat în aceleași condiții, iar România trebuie să prezinte o analiză mai detaliată a situației actuale și un proiect care să indice eforturile bugetare finale pe care le presupune.
„Pensionarii așteaptă un proiect care să vizeze reforma pensiilor, iar dezbaterile pe acest subiect trebuie să fie cât mai serioase și oneste”, a subliniat Dan Vîlceanu, în postarea sa.
Potrivit acestuia, comisarul a abordat și subiectul decarbonării, primind asigurări că România merge mai departe cu planul său de investiții în energie, profitând de sumele din Fondul de Modernizare.
„Totodată, am transmis că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene își exercită pe deplin rolul de implementare și monitorizare pe care-l are, lucrând activ cu toate instituțiile cu sarcini în PNRR. În această săptămână vor fi mai multe discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, aceasta fiind prima dintre ele”, a adăugat Dan Vîlceanu.
De asemenea, ambii parteneri de discuții au punctat nevoia menținerii deficitului bugetar asumat de România, chiar și în contextul în care reformele finanțate prin PNRR vor susține creșterea veniturilor bugetare, se mai spune în comunicat.
Nu în ultimul rând, oficialul european s-a arătat nerăbdător să primească vești privind inaugurări ale unor investiții importante și s-a arătat dispus chiar să participe la astfel de evenimente, pentru a-și arăta susținerea față de eforturile depuse de autoritățile române.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național