Danemarca, Franța, Estonia și România, cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale din UE, în noiembrie
Telex » Știri 7 ianuarie 2021
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, iar Danemarca, Franţa, Estonia şi România au raportat cele mai semnificative majorări în rândul celor 27 de state membre ale UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează Agerpres. În octombrie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, comparativ cu septembrie.
Cele mai mari creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Danemarca şi Franţa (ambele cu 1,7%), Estonia (1,2%) şi România (1,1%), iar cel mai sever declin a fost observat în Irlanda (-1,4%), urmată de Slovacia (-0,7%) şi Cehia (-0,5%).
Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.
Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,9% în zona euro şi cu 1,8% în UE în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019.
Singurele creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale au fost raportate în Malta (1,8%), Ungaria şi Slovenia (ambele cu 1,1%), iar cel mai semnificativ declin în Lituania (-7,3%), urmată de Grecia (-6,8%) şi Cipru (-6,1%).
România a raportat un declin anual de 0,5% în noiembrie, faţă de un recul de 1,3% în octombrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale