Danemarca va construi o peninsulă artificială pentru a proteja capitala Copenhaga de inundații
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Roza vânturilor
O peninsulă artificială urmează să fie construită în golful Copenhaga, după ce Parlamentul din Danemarca a adoptat, zilele trecute, o lege care permite construirea acesteia în regiunea Oresund, informează DPA, preluată de Agerpres. Insula, denumită Lynetteholm, ar urma să protejeze centrul capitalei Copenhaga de inundații și, de asemenea, va crea spații de locuit pentru 35.000 de locuitori. Ministrul danez al Transporturilor, Benny Engelbrecht, a informat că lucrările de construcție ar urma să înceapă în acest an, iar proiectul va fi finalizat în 2070.
Peninsula, cu o suprafață de trei kilometri pătrați, va necesita 80 de milioane de tone de pământ și 28 de milioane de metri cubi de nisip. Jurnaliștii de la Danish Broadcasting Corporation au calculat că aceasta înseamnă că 350 de camioane vor trebui să treacă zilnic prin Copenhaga până la locul șantierului timp de zece ani.
Anterior, în luna februarie a anului trecut, Guvernul de la Copenhaga și-a asigurat un larg sprijin politic pentru cel mai mare proiect de construcție demarat vreodată în Danemarca, o insulă artificială care va găzdui parcuri de turbine eoliene și care, în prima fază, va produce suficientă electricitate pentru a aproviziona trei milioane de gospodării. Proiectul, cu o valoare de 210 miliarde de coroane (34 miliarde de dolari), prevede construirea unei insule artificiale cu o suprafață de 120.000 de metri pătrați la o distanță de aproximativ 80 de kilometri de coasta de vest a Danemarcei și va conecta mai multe țări europene. Proiectul este prognozat să fie terminat până în 2033 și inițial va putea furniza 3 Gigawați de electricitate, suficient pentru a aproviziona trei milioane de gospodării. Planurile vizează însă creșterea capacității de producție până la 10 Gigawați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial