Daniel Botănoiu (AFR): România produce suficient pentru toți consumatorii
Telex » Știri 15 martie 2022
România produce suficient pentru toți consumatorii și nu există în prezent niciun pericol ca vreun român să sufere de foame sau să nu găsească în magazine ceea ce îi este necesar, chiar dacă în această perioadă pot apărea anumite sincope în aprovizionare, afirmă președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, citat de Agerpres. „Asociația Fermierilor din România afirmă, în deplină cunoștință de cauză, că nu există niciun pericol acum ca vreun român să sufere de foame sau să nu găsească în magazine ceea ce îi este necesar. Se poate totuși să apară anumite sincope în aprovizionare, dar acestea ar fi doar temporare, legate de probleme în lanțul de aprovizionare. România produce suficient pentru toți consumatorii, ba chiar peste necesar în multe domenii. Nu considerăm că putem vorbi de o criză alimentară mondială, chiar dacă există probleme în unele țări. Trebuie însă să spunem că nu se întrevede deocamdată nicio criză în acest domeniu, cel puțin nu în Uniunea Europeană, care are stocuri de 30 de milioane de tone de alimente”, a declarat, pentru AgerpresS, Daniel Botănoiu. El a precizat că decizia unor țări de a impune restricții în cazul exporturilor de produse agricole și alimentare poate fi înțeleasă atunci când anumite alimente de bază sunt produse în cantități mai mici decât consumul național, dar România nu este într-o astfel de situație.
„Este dificil de comentat, în lipsa unor informații concrete privind situații particulare, decizia unor țări de a impune restricții în cazul exporturilor de produse agricole și alimentare. Măsura poate fi înțeleasă atunci când anumite alimente de bază sunt produse în cantități mai mici decât consumul național sau la limita acestuia. Din fericire, în cele mai multe domenii, România este în stare să producă (și chiar o face) peste necesarul de consum intern. Și să nu uităm că multe contracte de export sau comerț intracomunitar au fost încheiate cu mult timp înainte de declanșarea conflictului din Ucraina, iar România înțelege să își respecte angajamentele. O suspendare sau anulare a acestor contracte ar crea mari probleme în statele de destinație pentru produsele agricole și alimentare românești. Sunt țări care depind în mare măsură, de exemplu, de grâul cumpărat de la fermierii din România”, a transmis Botănoiu.
În opinia sa, unul dintre cele mai mari pericole care pot apărea în astfel de situații este cel legat de cumpărarea unor mari cantități de alimente, chiar dacă analizele zilnice dovedesc că în țară există suficiente stocuri de produse agricole și alimentare.
„Sigur că pe primul loc în preocupările oricărui om responsabil stă asigurarea securității alimentare, dar trebuie să spunem că în România nu există, cel puțin la ora actuală, niciun risc din acest punct de vedere. Pericolul care apare în acest caz este cumpărarea de mari cantități, și uneori inutil, de produse alimentare, așa cum de altfel deja vedem că se întâmplă. Verificările din ultima vreme, chiar zilnice, dovedesc că în țară există suficiente stocuri de produse agricole și alimentare, cu unele excepții. De exemplu, există o problemă în ceea ce privește carnea de porc, dar fără legătură cu războiul din Ucraina”, subliniază reprezentantul AFR.
În privința stocurilor de cereale necesare în panificație, furajare sau export, reprezentantul asociației fermierilor a confirmat de altfel ceea ce au transmis și autoritățile: „Nu există probleme la ora actuală și nici nu vedem posibilă o situație de criză”.
„Să ne amintim că, în cazul grâului, fermierii români au recoltat anul trecut o cantitate record, de 11,3 milioane de tone, mult peste necesarul de consum intern, chiar dacă acesta ar înregistra o creștere. Există la ora actuală stocuri suficiente care acoperă necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și cel pentru livrarea cantităților contractate la export. Iar acest din urmă fapt trebuie respectat, mai ales că Rusia și Ucraina, actori majori în acest domeniu, nu își mai îndeplinesc obligațiile. De aceea, România trebuie să rămână un partener solid și predictibil pe piețele internaționale, cu mențiunea că niciun consumator român nu va avea de suferit”, a adăugat președintele AFR.
Referitor la stocurile de semințe de floarea soarelui, un subiect mult discutat în ultimele zile în spațiul public, Botănoiu afirmă că România are cea mai mare producție din regiune, aproximativ o treime din toată producția Uniunii Europene, cu mult peste nevoile de consum ale românilor. „Cât privește floarea soarelui, principala cultură oleaginoasă în plan local, România este un producător important în bazinul Mării Negre și în Uniunea Europeană. Avem cea mai mare producție de floarea soarelui din regiune, mai exact 3,3 milioane de tone. În cifre absolute, o treime din toată producția Uniunii Europene la această cultură, mult mai mult decât prelucrează România și cu mult peste nevoile de consum ale românilor. Chiar ținând cont de războiul de peste graniță, între țările care asigură cea mai mare parte a uleiului din semințe de floarea soarelui, Asociația Fermierilor din România nu vede nici un pericol pentru piața internă”, a reiterat președintele AFR.
Și în cazul culturilor de plante proteice, România este unul dintre cei mai mari producători din Europa, dar departe de potențial, de altfel acesta este și motivul pentru care, la fel ca majoritatea statelor europene, cea mai mare parte a necesarului este asigurată din importuri. „În acest caz există un risc important, acesta fiind legat de majorarea costului de achiziție și a costurilor de transport. Să ne amintim că, nu cu mulți ani în urmă, România era cel mai mare exportator de plante proteice din Europa. Poate că de acum înainte, ținând cont de preocuparea Comisiei Europene de a spori importanța acestor culturi, va fi operată o modificare în ceea ce privește permisiunea de a folosi material biologic realizat prin inginerie genetică, așa cum este practica în țările mari producătoare în acest domeniu. O astfel de schimbare ar permite din nou situarea României în topul producătorilor, ținând cont de potențial”, a afirmat Daniel Botănoiu.
În acest context, Asociația Fermierilor din România consideră că o sporire a rezervelor naționale nu ar avea cum să dăuneze, dimpotrivă, ar putea fi o asigurare suplimentară pentru mai mult timp. „Trebuie ținut însă cont de faptul că stocarea suplimentară implică și capacități mai mari de depozitare, care nu pot fi realizate peste noapte. Și mai trebuie amintite și termenele de valabilitate în cazul unor produse. Din punctul de vedere al Asociației Fermierilor din România, cea mai veche formă asociativă în domeniu, suplimentarea achizițiilor la rezerva de stat ar fi benefică pentru fermieri dacă este făcută la prețurile din piața liberă. În caz contrar, fermierii ar avea pierderi, greu de suportat după rezultatele financiare modeste din ultimii ani”, a adăugat Daniel Botănoiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile