„Datorită” vs. „din cauza”
Numărul 23, 19-25 iunie 2018 » La început a fost cuvântul...
Profesioniștii contabili știu prea bine că elaborarea analizelor și sintezelor privind fenomenele economico-sociale impune, de regulă, relevarea raporturilor dintre cauze și efecte. În acest demers, cel mai adesea se recurge la cuvintele „datorită” și/sau „din cauza”.
Începem cu un exemplu dintr-o emisiune TV: „Datorită dificultăților provocate de subfinanțare, n-a fost posibil să se atingă obiectivele stabilite”. Eroarea constă în atribuirea unui sens negativ prepoziției „datorită”, care se folosește exclusiv în contexte cu efecte pozitive. Când avem de-a face cu factori negativi, regulile impun utilizarea sintagmei „din cauza”.
Întâlnim numeroase alte situații care relevă necesitatea respectării regulilor enunțate. Bunăoară, într-un săptămânal cu profil economic, se putea citi: „Examinarea factorilor care au condus la rezultatele de excepție ale firmei este accentul pus pe perfecționarea profesională a angajaților, opțiune din cauza căreia nu există fluctuații ale forței de muncă”. Și aici, eroarea este evidentă. Uneori – cum a fost cazul „oferit” de o emisiune radiofonică – întâlnim și o astfel de formulare: „Rezultatul pozitiv a fost cauzat de…”. Desigur, se impunea să se spună „s-a datorat”.
Raportul dintre cauză(e) și efect(e) este extrem de complex, mai ales atunci când avem de-a face cu o succesiune de procese și fenomene. Sunt foarte numeroase situațiile în care o anumită succesiune de fapte nu indică neapărat un raport de cauzalitate. De pildă, creșterea sau micșorarea costurilor cu forța de muncă nu-și are cauza, nici directă și nici indirectă, în alocările bugetare ale companiei, deși acestea preced procesele și fenomenele care determină formarea costurilor. Apoi, în afară de influențele directe și indirecte, în practică se identifică numeroase categorii de cauze, de la cele principale sau secundare la cele interne sau externe, necesare sau întâmplătoare, obiective sau subiective, esențiale sau neesențiale, perene sau conjuncturale etc.
Tocmai această diversitate impune să se acorde o atenție maximă utilizării termenilor „datorită” și „din cauza”, întrucât distincția dintre pozitiv și negativ este obligatorie, mai ales în actul decizional. Și aceasta, „datorită” faptului că „din cauza” neatenției față de proprietatea termenilor pot fi pierdute oportunități generatoare de mari succese, de performanțe autentice. (T.B.)
(Copyright foto: gregorylee / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane