De 1 Decembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României va fi deschis cu acces gratuit
Numărul 43, 17-23 nov. 2021 » Roza vânturilor
Cu prilejul Zilei Naționale, Muzeul Național de Artă al României oferă publicului un cadou cultural: posibilitatea de a vizita gratuit Galeriile de Artă Europeană, Medievală și Modernă Românească și cele cinci expoziții temporare care se vor deschide cu acest prilej. Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, sub genericul „Pallady 150” vor fi deschise patru expoziții dedicate marcării a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanți artiști români. Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrările aflate în patrimoniul MNAR. La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția „Jurnal intim”. Expozițiile „Zambaccian despre Pallady” și „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian și la Casa Melik și vor accentua relația artistului cu doi colecționari de referință: H. Zambaccian și Gheorghe Răut. Prima va prezenta un portret caracterial pe care colecționarul H. Zambaccian i l-a făcut lui Pallady într-un articol și va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului și cu alte lucrări la care se face referire în același text. „Parisul lui Pallady” va prezenta lucrări cu orașul în care artistul și-a petrecut perioada interbelică, în special malurile și podurile Senei. La Muzeul Colecțiilor de Artă se va deschide expoziția „Din opera grafică a lui Theodor Pallady”, care va conține și celebrul său autoportret care va deveni însemnul general al acestor expoziții.
Expoziția „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” va prezenta în Galeria Națională de Artă Veche Românească aportul esențial la cultura română al lui Neagoe Basarab: cel de ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș și comanditar al multor opere de artă cu caracter religios, de autor al „Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” și inspirator al legendei „Meșterul Manole”. Expoziția va avea o scenografie spectaculoasă evocatoare a Mănăstirii Argeșului, în ambianța frescelor originare păstrate la MNAR, va conține icoane de epocă de mare valoare artistică și va oferi spațiul pentru spectacole de poezie cu legenda „Meșterului Manole”.
Cele cinci expoziții au putut fi realizate cu ajutorul Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, Muzeului Național de Istorie a României și al Bibliotecii Naționale a României.
Publicul se va bucura de acces gratuit și la muzeele satelit: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, precum și la celelalte expoziții temporare deschise în prezent la MNAR: „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, „PERSPECTIVE” - Mircia Dumitrescu, „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”. Programul de vizitare este între orele 10.00-18.00.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial