De la 1 martie, UE introduce o etichetă energetică îmbunătățită pentru aparatele de uz casnic, în toate statele europene
Telex » Știri 24 februarie 2021
Ministerul Energiei anunţă că, de la 1 martie a.c., UE introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene.
Economie de energie de la A la G
Scara actuală de la A +++ la G va fi înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat, de la A la G, fără simbolurile plus (+). Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.
„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct”, se menţionează în comunicatul Ministerului Energiei.
Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.
Baza de date EPREL
Toate produsele care prezintă noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL), care oferă informații suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă. Consumatorii pot accesa aceste informații printr-un nou instrument de aplicații web intuitiv și ușor de utilizat dezvoltat de Label2020. Cu acest instrument, cumpărătorii pot accesa și compara informații despre costurile de funcționare sau caracteristicile funcționale sau pot căuta cele mai eficiente produse. Instrumentul va fi disponibil în martie, după ce retailerii au trecut la noua etichetă.
Când se vor schimba etichetele?
În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.
Mai multe informații sunt furnizate pe site-ul web Romania Label 2020, care oferă îndrumări și instrumente pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și alte părți interesate.
Label2020 este o inițiativă internațională finanțată de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 și coordonată de Agenția Austriacă pentru Energie pentru 15 state membre ale UE și Marea Britanie. Label2020 oferă informații și instrumente eficiente pentru a sprijini consumatorii, comercianții cu amănuntul și toate celelalte părți interesate în timpul tranziției către noile etichete.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial