De la Paganini la Enescu, via Ateneul Român
Numărul 32-33, 21 aug. - 3 sept. 2018 » Eveniment
Una dintre cele mai atractive noutăţi ale ediţiei din acest an a Festivalului internaţional „George Enescu” va fi prezenţa violonistului italian Salvatore Accardo, cunoscut pe întregul mapamond drept primul muzician care a înregistrat integral concertele pentru vioară ale lui Paganini. Nu trebuie să fii meloman pentru a percepe acest eveniment şi prin prisma accesibilităţii, nu numai a notorietăţii lui Paganini. De altfel, în programul lui Accardo predomină cele mai cunoscute creaţii ale lui Mozart, Schubert, Saint-Saëns şi… George Enescu.
O trecere în revistă a tuturor manifestărilor incluse în programul Festivalului – care începe la 1 septembrie şi se încheie la 23 septembrie – permite să se constate că vor concerta mari muzicieni ai momentului, cu lucrări menite să atragă un public cât mai larg, nivelul deosebit de înalt al interpretării unor opere nemuritoare constituind şi o modalitate de promovare a muzicii cu adevărat bune – componentă de neînlocuit a formării şi afirmării culturale a concetăţenilor noştri.
Nu-i vom putea menţiona pe toţi muzicienii celebri care vor concerta pe scena Ateneului Român, dar se impune a-i aminti pe câţiva. De exemplu, violoncelistul britanic Raphael Wallfisch este considerat a fi unul dintre cei mai buni interpreţi de muzică simfonică a unor compozitori contemporani. Cele 70 de înregistrări discografice au fost editate în milioane de exemplare. Nu mai puţin celebru este pianistul american Peter Jablonski, cunoscut pentru interpretările sale de jazz. El i-a acompaniat pe marii creatori şi interpreţi ai acestui gen muzical care se bucură de o largă audienţă pe toate meridianele globului. Jablonski a concertat în Marea Britanie, Japonia, Polonia, Italia, Franţa, Germania etc. şi s-a bucurat, pretutindeni, de un succes de excepţie.
Ediţia din acest an a Festivalului internaţional „George Enescu” include şi tradiţionalul Concurs. Astfel, alături de maeştrii consacraţi se vor afla tineri cu cele mai certe perspective de afirmare naţională şi internaţională. S-au înscris în prestigioasa competiţie 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări, inclusiv din România (22 de tinere speranţe). Concursul se va desfăşura în patru secţiuni: compoziţie, vioară, violoncel şi pian.
Nu putem să nu consemnăm că, în acest an, se împlinesc şase decenii de la lansarea Concursului internaţional „George Enescu”. Longevitatea acestei competiţii se explică, în mare măsură, prin prestigiul câştigat odată cu lansarea a zeci de muzicieni care au devenit ulterior „cap de afiş” în marile săli de concerte din întreaga lume. Cei care, în urmă cu decenii, au câştigat Concursul „George Enescu” au păstrat şi păstrează o amintire vie a zilelor petrecute la Bucureşti, căldura cu care i-au înconjurat melomanii români constituind o expresie de neuitat a încurajărilor care le-au marcat întreaga carieră. Nu încape îndoială că şi câştigătorii din acest an vor avea deschise larg căile gloriei muzicale.
Aşadar, trei săptămâni din luna septembrie 2018 vor fi extrem de dense, încărcate cu semnificaţii care depăşesc spaţiul muzical, mai ales prin faptul că succesele incontestabile ale ediţiilor de până acum au reprezentat tot atâtea contribuţii la creşterea prestigiului internaţional al României, în calitate de gazdă primitoare, de zestre cultural-artistică la patrimoniul universal. Numele lui George Enescu a devenit un simbol al muzicii de înaltă calitate, al spiritului creator al poporului nostru, un reper intelectual pentru numeroase generaţii trecute, prezente şi viitoare. Avem, deci, toate motivele să fim părtaşi la marele eveniment muzical de care ne mai despart puţine zile.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane