De la Premiile Oscar la distincțiile DaKINO
Numărul 8, 7-13 martie 2017 » Eveniment
S-au publicat atât de multe comentarii referitoare la gafele de la cea mai recentă Gală a Premiilor Oscar încât s-a ajuns, cu siguranță, la o anumită saturație. Așa că nu voi trata acest subiect, deși mereu i se descoperă „noi înțelesuri”. Ceea ce merită, cred, să se consemneze este o informație mai puțin mediatizată: Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale a fost acordat peliculei The Jungle Book (Cartea junglei). Directorul tehnic al echipei care a câștigat respectivul premiu este… Ioan Boieriu, originar din Brașov, unde, după absolvirea Facultății de Informatică, a lucrat o vreme la o firmă de animație pe computer. A plecat apoi în lume, pentru a ajunge la Vancouver, Canada, la compania de filme de animație Scanline VFX.
Să înscriem, deci, numele lui Ioan Boieriu în galeria conaționalilor (nu puțini la număr) care au însemnat și înseamnă ceva consistent în cinematografia mondială. Cu această remarcă, ajungem și la a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO, găzduit de București în perioada 1-5 martie a.c.
Când vorbim despre a 26-a ediție a unei manifestări internaționale, confirmăm implicit resorturile puternice ale vitalității unui demers artistic. Festivalul a rezistat, în timp, prin valoare. În 1991, când a fost organizată prima ediție, se înregistra și cel dintâi festival internațional de film din România. Edițiile ulterioare au fost marcate de afirmarea unor prestigioși regizori români, precum Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu. Au fost, desigur, mulți alții. În același timp, publicul român a avut posibilitatea să vizioneze, în premieră, pelicule străine distinse cu mari premii (Oscar, Cannes, Berlinala etc.).
La ediția a 26-a s-a consolidat ceea ce putem să numim o veritabilă tradiție. A fost programată prezentarea unor filme premiate și nominalizate pentru Oscar, pentru alte festivaluri de prestigiu, Gala fiind deschisă cu Manchester by the Sea, premiat pentru scenariu original, iar protagonistul, Casey Affleck, desemnat cel mai bun actor în rol principal. Evident, s-au prezentat și pelicule românești, printre care Fixeur, în regia lui Adrian Sitaru.
Nu-mi propun un bilanț al ediției încheiate duminică, 5 martie a.c. Premiile acordate vorbesc de la sine despre ceea ce am mai relevat, despre ceea ce a dat consistență, continuitate, coerență, vitalitate Festivalului DaKINO – București: valoarea. Este o constatare tonică deoarece vizează toate tipurile de activități în care prevalează și se afirmă un cumul de valori, de la cele profesionale până la cele morale. Și e bine că acest proces creativ, pe cele mai diverse planuri, se leagă tot mai mult de București, de România.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane