De la premise la axiome
Numărul 14-15, 12-25 apr. 2023 » La început a fost cuvântul...
Temele majore ale actualității economico-sociale tratate cotidian de mass-media din țara noastră ar căpăta mai multă percutanță dacă, în toate cazurile, s-ar promova și respectul cuvenit față de regulile lingvistico-logice. Din numeroasele abateri de la respectivele reguli, consemnate săptămână de săptămână, prezentăm câteva în cele ce urmează.
Bunăoară, într-un editorial din presa tipărită se afirma că „în condițiile unei rate înalte a inflației, firmele conduse cu dinamism și impetuozitate se dovedesc a fi nu numai viguroase, ci și surse importante de energie creativă pentru numeroase alte entități de bază din economie”. Chiar și la o privire fugară, constatăm aglomerarea de substantive, care sunt sinonime și, prin urmare, constituie pleonasme ale noțiunii de „energie”.
La fel, plusul de cunoaștere pe care l-ar implica enumerările de factori stimulativi din economie nu a fost oferit nici de următoarea remarcă dintr-un reportaj radiofonic: „Consolidarea financiară întărește reziliența fiecărei companii aflate în plin proces de fortificare”. Care ar fi deosebirea între noțiunile de „consolidare”, „reziliență”, „fortificare”, „întărire”? Niciuna. Sunt, evident, sinonime.
Mai reținem intervenția unui participant la o dezbatere televizată: „Pornind de la premisa oferită de postulatul enunțat, factorii decidenți au transformat dezideratul eficienței într-o veritabilă axiomă”. Și acest exemplu conține un șir de pleonasme, dat fiind faptul că un punct de pornire reprezintă el însuși o „premisă”, iar „axiomele” sunt, la rândul lor, „postulate”. În consecință, pentru a se asigura acuratețea exprimărilor în spațiul public, „premisa” esențială constă în cunoașterea proprietății termenilor, ceea ce – într-adevăr – ar fi de dorit să constituie o... „axiomă”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice