Deficitul comercial a crescut cu 27,9% în primele opt luni
Telex » Știri 10 octombrie 2016
Exporturile de mărfuri româneşţi au crescut puternic în august, cu 13,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2015, evoluţie similară cu cea a importurilor, care au urcat cu 14,4%, cea mai bună evoluţie a comerţului exterior din ultimul an, arată datele preliminare publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rate atât de înalte de creştere pentru exporturi şi importuri nu s-au mai înregistrat din iunie 2015. Deficitul comercial din august a fost de 1,02 miliarde euro, în creştere cu 19% (162,8 milioane euro) faţă de august 2015. Evoluţia din august 2016 vine după două luni la rând – iunie şi iulie – în care s-a consemnat o scădere a deficitului comercial.
În urma acestor evoluţii, în primele opt luni din 2016, exporturile (FOB) au crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 37,44 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 6,8%, la 43,57 miliarde euro. Deficitul comercial din primele opt luni a fost de 6,13 miliarde euro, mai mare cu 27,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, rata de creştere atenuându-se faţă de prima jumătate a anului.
România a exportat, în august, mărfuri în valoare de 3,15 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 70,8% din total, şi a importat de 4 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, adică 73% din totalul importurilor. În comerţul cu statele din afara UE, ţara noastră a rămas pe deficit în luna august, însă s-au înregistrat cele mai mari creşteri. În a opta lună din acest an, exporturile în afara UE au fost de 1,3 miliarde euro, în creştere cu 16,9% faţă de august 2015, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 1,47 miliarde euro.
Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele opt luni din acest an, cu 47,2% la export şi 37,5% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 32,8% la export şi 31,2% la import. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 8,3% din exporturi şi 8,6% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,4% din exporturi şi 14,1% din importuri.
(Sursa: News.ro)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile