Deficitul comercial în primele nouă luni, 9,95 miliarde euro
Numărul 44, 13-19 nov. 2018 » Breviar statistic
În perioada ianuarie-septembrie 2018, exporturile FOB au însumat 50,848 miliarde de euro, iar importurile CIF au totalizat 60,799 miliarde de euro, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În intervalul analizat, exporturile au crescut cu 9,1%, iar importurile cu 9,5%, comparativ cu perioada similară din 2017.
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele nouă luni ale anului în curs a fost de 9,95 miliarde de euro, mai mare cu 1,051 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului anterior.
Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute, în primele nouă luni, de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (47,4% la export și 37,9% la import) și alte produse manufacturate (32,3% la export și respectiv 30,7% la import). Valoarea schimburilor intra‐UE28 de bunuri a fost de 38,981 miliarde de euro la expedieri și de 45,470 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,7% din totalul exporturilor și 74,8% din totalul importurilor. Valoarea schimburilor extra‐UE28 de bunuri a fost de 11,867 miliarde euro la exporturi și de 15,329 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,3% din totalul exporturilor și 25,2% din totalul importurilor.
INS precizează că soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea. Soldul negativ al balanței comerciale se numește deficit, iar cel pozitiv se numește excedent. Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile