Deloitte: Fondurile de capital privat din Europa Centrală ating cel mai scăzut nivel de încredere de la criza financiară, însă manifestă mai mult optimism decât în 2008
Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020 » Analize și sinteze
74% dintre profesioniștii în domeniu sunt de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiții
Fondurile de capital privat din Europa Centrală au atins cel mai scăzut nivel de încredere de la criza financiară globală, în contextul pandemiei de COVID-19, dar profesioniștii în domeniu sunt mai optimiști decât în timpul crizei din 2008, conform celei mai recente ediții a Deloitte CE Private Equity Confidence Survey. „Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate edițiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48. Șapte din zece profesioniști din cadrul firmelor de private equity din Europa Centrală previzionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice, dat fiind că economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, estimează că vor înregistra contracții semnificative ale PIB în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzată de creșterea șomajului”, se menționează într-un comunicat al Deloitte. Studiul arată și că o parte semnificativă dintre respondenți cred într-o revenire economică rapidă, 13% dintre aceștia declarând că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor economice.
Potrivit autorilor studiului, pandemia creează o piață a cumpărătorilor, 74% dintre respondenți fiind de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiții. Aproape jumătate dintre ei (45%) sunt de părere că vânzătorii și-au ponderat așteptările în privința prețului în ultimele șase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendință va continua. „Prin urmare, ponderea fondurilor de capital privat care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%”, spun analiștii. „Deși sunt pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiară din 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușor această perioadă de incertitudine. Ca orice criză, cea curentă oferă și oportunități acelor jucători care au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri. De aceea aproape jumătate dintre fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiții. Numeroase cazuri de acest gen au fost anunțate anul acesta și în România, în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”, a spus Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanță Financiară la Deloitte România.
În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, cei mai mulți jucători din domeniu se așteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). De asemenea, 62% dintre respondenți previzionează o scădere a lichidității în următoarele luni.
Rezultatele studiului mai arată și o creștere semnificativă a ponderii celor care cred că eficiența investițiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procentaj din toate edițiile studiului, după cel raportat în toamna lui 2008. Aproape o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparație cu doar 6%, în ediția anterioară a studiului, și 0%, cu un an în urmă.
Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluția pieței de private equity.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile