Demarajul în 2022, sub imperativul creșterii rezilienței afacerilor
Numărul 7, 23 feb. - 1 mar. 2022 » Comentariul ediției
Deocamdată nu sunt posibile evaluări pertinente privind demarajul activităților economico-sociale în anul 2022. Din acest motiv, analizele și comentariile de specialitate se limitează la estimările-semnal ale Institutului Național de Statistică (INS) referitoare la trimestrul al IV-lea și la întregul an precedent. În legătură cu încetinirea ritmului de creștere economică au apărut, în spațiul public, discuții pe tema unei posibile recesiuni, adică apariția situației în care în două trimestre consecutive va avea loc o contracție a PIB. În aceste circumstanțe apare inevitabil întrebarea: oare există perspectiva practică de a fi confruntați cu o recesiune economică la finalul primului trimestru al anului 2022? Bineînțeles, nu este posibil, în prezent, să se formuleze un răspuns exhaustiv. Există, însă, unele semnale și semne care merită a fi analizate.
Primul element vizează evoluția comenzilor noi în industrie, ramură care are, în mod obiectiv, cea mai mare capacitate de antrenare a evoluției întregii economii naționale. Nu este vorba numai despre ponderea de circa o cincime din sursele de formare a Produsului Intern Brut, ci mai ales despre îmbunătățirea cantitativă și calitativă a zestrei tehnice a tuturor ramurilor economiei.
În decembrie 2021, volumul comenzilor noi în industrie a scăzut față de luna precedentă cu 8,5%. Sigur, nu ne putem rezuma la o singură lună, mai ales când, pe întregul an 2021, am avut de-a face cu un spor de 18,6%, dar aici intervine și elementul de ordin valoric, respectiv creșterea considerabilă a prețurilor producției industriale. Chiar și așa este de observat că rata de creștere a PIB s-a diminuat continuu lună de lună, după un vârf în aprilie 2021. Prin urmare, pentru perioada imediat următoare, putem considera, în cazul cel mai bun, că volumul de activitate din industrie va evolua într-o dinamică de tipul celei din 2021, când a crescut semnificativ, cu 7 procente.
În ceea ce privește agricultura, condițiile climatice, mai ales în sudul țării, adică apariția secetei, anticipează o scădere a producției nu numai a celei cerealiere, ci și în alte domenii, cu efectele bine cunoscute și în zootehnie. La rândul lui, sectorul construcțiilor a cunoscut și cunoaște efectele negative ale încetinirii procesului investițional, în special în sectoarele generatoare de mai multă valoare adăugată. De altfel, creșterea PIB în anul 2021 sub așteptări se explică, în bună măsură, prin reducerea volumului de activitate în construcții, comparativ cu anul 2020, deși a vremea a fost, în general, favorabilă lucrului pe șantiere.
Completăm acest tablou contradictoriu cu progresele incontestabile în domeniul IT&C, respectiv atingerea cotei de 6,2% la formarea Produsului Intern Brut, cu șanse reale de menținere și chiar de accelerare a ritmului de creștere.
Dacă ținem seama de faptul că, în mare măsură, rezultatele mai slabe din trimestrul IV din 2021 sunt consecința valului IV al pandemiei, care a impus restricții severe în anumite sectoare ale economiei, este de anticipat că relaxările antamate pentru perioada imediat următoare vor avea un impact pozitiv. În schimb, criza energetică va fi, în continuare, un puternic factor de frânare, iar nu de puține ori, de recul în special din cauza creșterii prețurilor în pofida eforturilor de plafonare și de compensare din ultimul timp.
Pentru că vorbim despre contracararea crizelor cu care se confruntă economia și, pe cale de consecință, populația, sunt de menționat multe decizii care se anunță benefice pentru mediul de afaceri. Între acestea, se cuvine a fi remarcate măsurile care au dus la demararea ediției 2022 a Programului IMM Invest și a subprogramului Agro IMM Invest. Cum se știe, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri se acordă garanții până la 90% din finanțarea costurilor lor, în special pentru investiții, prin schemele de ajutor de stat. Este un exemplu de preocupare efectivă, palpabilă, pentru a nu se lăsa situația economică generală să se degradeze sub impactul crizelor cu care, din păcate, ne confruntăm și în această primă parte a anului 2022.
Ca o constatare de natură a insufla o oarecare doză de optimism, bazat pe realitățile nemijlocite din economie, putem afirma că rezultatele celor mai recente sondaje de opinie în rândurile întreprinzătorilor indică o creștere semnificativă a gradului de reziliență a afacerilor. Experiența acumulată în cei doi ani de pandemie atestă o capacitate mereu consolidată de a face față șocurilor. Așa că la întrebarea dacă va intra economia țării în recesiune la finalul lunii martie, se poate da un răspuns preliminar potrivit căruia există premise pentru a evita o asemenea situație a cărei gravitate nu mai trebuie subliniată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane