Demersuri la nivelul CE pentru ca decontarea pe piețele financiare din UE să fie mai sigură și mai eficientă
Telex » Știri 17 martie 2022
Comisia Europeană (CE) a propus modificarea Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare pentru a spori eficiența piețelor de decontare din UE și a menține, în același timp, stabilitatea financiară, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Propunerea este o componentă-cheie a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2020.
CE menționează că depozitarii centrali de titluri de valoare gestionează infrastructura care permite decontarea titlurilor de valoare (cum ar fi acțiunile sau obligațiunile) pe piețele financiare. „Decontarea înseamnă livrarea de titluri de valoare către un cumpărător în schimbul plății în numerar către un vânzător și poate dura până la două zile lucrătoare, timp în care pot apărea atât riscuri de credit, cât și riscuri juridice. Pentru sistemul financiar al UE este deci esențial să se asigure faptul că aceste tranzacții sunt decontate în mod sigur și eficient”, se precizează în comunicat.
Depozitarii centrali de titluri de valoare joacă un rol fundamental pe piețele de capital și în sistemul financiar al UE. De exemplu, tranzacțiile decontate de depozitarii centrali de titluri de valoare din UE se ridicau în 2019 la aproximativ 1120 de mii de miliarde euro. Rolul esențial al acestora s-a evidențiat și recent, în contextul sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. La 25 februarie 2022, UE a convenit să interzică depozitarilor centrali de titluri de valoare din UE să dețină conturi ale clienților ruși, demonstrându-se rolul fundamental al depozitarilor centrali de titluri de valoare în sistemul financiar al UE.
Obiectivul general al propunerii este ca decontarea titlurilor de valoare în UE să fie mai sigură și mai eficientă, pentru a îmbunătăți astfel atractivitatea piețelor de capital ale UE și, în cele din urmă, a contribui la finanțarea economiei europene. Având în vedere sumele mari de bani care trec prin depozitarii centrali de titluri de valoare, este esențial pentru sistemul nostru financiar ca aceștia să funcționeze în mod adecvat. Propunerea prevede norme mai bine proporționate și mai eficace pentru a reduce costurile de asigurare a conformității și obligațiile în materie de reglementare pe care le au depozitarii centrali de titluri de valoare; de asemenea, propunerea vizează facilitarea capacității depozitarilor centrali de titluri de valoare de a oferi o gamă mai largă de servicii transfrontaliere și îmbunătățirea supravegherii transfrontaliere a acestora.
Concret, propunerea aduce următoarele îmbunătățiri esențiale ale Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare:
♦ Îmbunătățirea regimului pașapoartelor: se simplifică regimul pașapoartelor pentru depozitarii centrali de titluri de valoare, aceștia putând să își desfășoare activitatea în întreaga UE cu o singură licență. Se elimină în special procedurile costisitoare și redundante, facilitându-se astfel furnizarea transfrontalieră de servicii și concurența;
♦ Îmbunătățirea cooperării între autoritățile de supraveghere: se îmbunătățește cooperarea dintre autoritățile de supraveghere, impunându-se înființarea de colegii pentru anumiți depozitari centrali de titluri de valoare, astfel încât să se asigure o supraveghere mai consecventă și mai convergentă;
♦ Îmbunătățirea serviciilor auxiliare de tip bancar: se ajustează condițiile în care depozitarii centrali de titluri de valoare pot avea acces la servicii bancare, permițându-li-se să ofere servicii de decontare într-o gamă largă de monede și oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a obține finanțare de la un grup mai mare de investitori, inclusiv de la nivel transfrontalier;
♦ Îmbunătățirea disciplinei în materie de decontare: se modifică anumite elemente ale regimului disciplinei în materie de decontare, schimbându-se procesul în cadrul căruia ar putea deveni aplicabile cumpărările impuse și anumite aspecte tehnice ale regimului disciplinei în materie de decontare, pentru a-l face mai eficace și mai adecvat din punct de vedere al proporționalității;
♦ Îmbunătățirea supravegherii depozitarilor centrali de titluri de valoare din țări terțe: se asigură o mai bună informare a autorităților de supraveghere cu privire la activitățile depozitarilor centrali de titluri de valoare din țări terțe în UE.
Propunerea urmează să fie înaintată Parlamentului European și Consiliului spre examinare și adoptare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial