Demersuri pentru dezvoltarea unei rețele de centre de competență în domeniul securității cibernetice
Numărul 5, 13-19 feb. 2018 » Conectarea la era digitală
O rețea de centre de competență în domeniul securității cibernetice este prevăzută a se realiza în urma lansării, de către Comisia Europeană (CE), a unui apel pentru propuneri de proiecte în acest scop. Volumul total de finanțare disponibilă se ridică la 50 de milioane de euro. Potrivit Reprezentanței CE în România, consorțiul câștigător, care ar putea include laboratoare universitare și centre de cercetare, va trebui să dezvolte în continuare cercetările existente pentru identificarea de soluții posibil de introdus pe piață în beneficiul securității informatice a pieței unice digitale. Termenul-limită pentru înscrierea propunerilor este 29 mai 2018.
Expertiza rezultată din proiectele selectate va contribui la construirea viitoarei rețele de competențe, ce va include și un Centru european de cercetare și competențe în materie de securitate cibernetică. Acest proiect-pilot a fost anunțat încă din septembrie 2017, împreună cu o serie amplă de măsuri care să furnizeze Europei instrumentele necesare pentru a contracara atacurile cibernetice și pentru a consolida securitatea cibernetică în ansamblul ei.
Apelul pentru propuneri de proiecte este finanțat prin intermediul programului Orizont 2020.
Un alt pas important pentru îmbunătățirea răspunsului la atacurile informatice îl reprezintă recenta adoptare a regulamentului de punere în aplicare a Directivei UE 2016/1148, care va trebui transpusă în legislația națională de toate statele membre până la 9 mai 2018. Directiva este principalul act normativ al UE având ca scop întărirea rezistenței acesteia la incidentele cibernetice. Ea sprijină consolidarea capacităților la nivel național, stabilește modalitățile de cooperare tehnică și strategică la nivel european și introduce cerințe de notificare și securitate specifice.
(Copyright foto: nicoelnino / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice