Denumirile titlurilor și calificărilor din învățământul superior, reglementate prin HG
Telex » Știri 10 august 2020
Executivul a adoptat o hotărâre prin intermediul căreia sunt reglementate denumirile titlurilor si calificărilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii în anii universitari 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020 și 2020-2021. Actul normativ stabilește și nivelurile de calificare corespunzătoare fiecărei calificări.
„Prin aprobarea noului act normativ şi a nomenclatorului aferent, instituţiile de învăţământ superior au la dispoziţie un instrument de lucru unitar, în vederea completării diplomelor şi suplimentelor la diplomă pentru absolvenţii învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii, în anii universitari anterior menţionaţi. În acelaşi timp, se asigură o mai bună pregătire profesională, o inserţie mai sigură pe piaţa muncii a tuturor categoriilor de absolvenţi, o mai bună înţelegere a angajatorilor privind oferta de formare, precum şi o eficientă informare a elevilor, a studenţilor şi a altor categorii interesate privind calificările pe care le pot obţine în sistemul naţional de calificări”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC).
De asemenea, hotărârea adoptată de Guvern reprezintă un nou pas spre calea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană. Nomenclatorul propriu-zis constituie punctul de reper pentru completarea corectă a suplimentului la diplomă, instrumentul care contribuie în mod substanţial la optimizarea transparenţei diplomelor şi a calificărilor în spaţiul european.
Potrivit reprezentanţilor MEC, toate acestea vin în contextul în care denumirea calificărilor şi nivelul de calificare capătă o importanţă deosebită în procesul de recunoaştere a calificărilor menţionate în documente europene, precum: ▪ Convenţia Internaţională privind recunoasterea Calificărilor din învăţământul superior, adoptată la a 40-a Conferinţă Generală UNESCO din 25 noiembrie 2019; ▪ Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2018 privind promovarea recunoaşterii reciproce automate a calificărilor dobândite ca urmare a absolvirii unui ciclu secundar superior de învăţământ şi formare, precum şi a rezultatelor perioadelor de învăţare petrecute în străinătate; ▪
Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/2021 a Comisiei din 18 iulie 2018 privind adoptarea unor standarde şi formate tehnice necesare pentru funcţionarea corelării automate prin intermediul platformei IT comune, utilizând clasificarea europeană şi interoperabilitatea între sistemele naţionale şi clasificarea europeană – noul Europass.
MEC precizează, de asemenea, că, în vederea implementării în continuare a recomandărilor europene şi internaţionale privind recunoaşterea calificărilor, inclusiv recunoaşterea automată şi noul Europass, Ministerul Educaţiei si Cercetării trebuie să parcurgă o serie de paşi esenţiali pentru acest proces. O etapă importantă din această foaie de parcurs se realizează prin această HG, care completează actele normative existente cu denumirea titlului calificărilor şi nivelul de calificare, elemente esenţiale în procesul de recunoaştere a calificărilor, pe care România l-a votat în 2019 la Conferinţa Generală UNESCO.
Până în prezent, titlurile şi calificările au fost reglementate conform HG nr. 577/29 august 2017 privind aprobarea denumirilor calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii în anii universitari 2014 - 2015, 2015 - 2016 şi 2016 - 2017.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice