Dependențele strategice ale Europei: pământuri rare și magneziu, substanțe chimice, panouri solare, securitate cibernetică și programe informatice
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană (CE) a publicat a doua ediție a analizei aprofundate a dependențelor strategice ale Europei, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Raportul analizează cinci domenii – pământuri rare și magneziu, substanțe chimice, panouri solare, securitate cibernetică și programe informatice – în care Europa se confruntă cu dependențe strategice față de țări terțe. Scopul este promovarea unei mai bune înțelegeri a riscurilor care decurg din această situație și a oportunităților de abordare a respectivelor riscuri.
Raportul de urmărire a situației privind dependențele strategice evidențiază:
♦ Dependențele strategice de pământuri rare, de magneziu și de panouri fotovoltaice decurg din concentrarea puternică a producției mondiale în China, din opțiunile actuale limitate de diversificare a aprovizionării, inclusiv în interiorul UE, sau de substituire. De asemenea, sunt identificate dependențe în cazul mai multor substanțe chimice de importanță critică într-o serie de ecosisteme industriale. În plus, raportul identifică deficiențe în comparație cu concurenții UE la nivel mondial în ceea ce privește tehnologiile-cheie, cum ar fi securitatea cibernetică și programele informatice;
♦ Aducând în vizor sectoarele analizate în cadrul primei ediții de bilanțuri aprofundate, raportul evaluează setul de acțiuni care au fost inițiate pentru a remedia aceste dependențe strategice. Raportul a arătat că s-au făcut progrese semnificative. Printre acestea se numără derularea unor proiecte de investiții prin alianțele industriale existente referitoare la materii prime, baterii și hidrogen, precum și prin alianțele lansate recent privind semiconductorii și serviciile de cloud; adoptarea propunerilor de reglementare ale Comisiei privind bateriile, hidrogenul și semiconductorii, precum și noi parteneriate internaționale, cum ar fi cele în domeniul materiilor prime. Raportul evidențiază, de asemenea, rolul unor proiecte importante de interes european comun în ceea ce privește inovarea revoluționară, de exemplu în domeniul semiconductorilor și al serviciilor de cloud.
Raportul a fost întocmit pe baza primelor analize pe care se întemeiază Strategia industrială actualizată din 2021, în vederea tranziției Europei către o economie verde, digitală, rezilientă și competitivă la nivel mondial, ținând totodată seama de impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței unice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane