Detalii și nuanțe
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » La început a fost cuvântul...
Nu sunt, din păcate, puține cazurile în care mijloacele de informare în masă emit sintagme și fraze care încalcă flagrant regulile elementare ale exprimării corecte. În acest sens, sunt de semnalat formule de genul: „reindustrializarea României”, „reluarea de la zero a procesului de restructurare a...”, „creșterea inflației”, „etica și morala în afaceri”, la care se pot adăuga multe altele. Să luăm, pe rând, doar exemplele prezentate.
Ar fi valabilă sintagma „reindustrializarea României” dacă țara noastră n-ar dispune, în prezent, de o industrie consistentă. Or, industria realizează aproape o cincime din PIB, iar aproape toate ramurile și subramurile acesteia beneficiază de recente cuceriri ale științei, tehnicii, tehnologiilor. Apoi, procesul de „restructurare” trebuie, oare „reluat de la zero” în condițiile în care se derulează încă de la începutul tranziției spre economia de piață?
La fel de eronată este expresia „creșterea inflației”. Aici, avem de-a face, în primul rând, cu un pleonasm; noțiunea de „inflație” este sinonimă, în materie de prețuri, cu... „creșterea generalizată a acestora”. De „crescut”, dacă este vorba despre așa ceva „crește rata inflației”. Ceea ce, evident, nu este de dorit.
Nu mai puțin greșită este alăturarea noțiunii de „etică” printr-un „și” la noțiunea de „morală”. Nu sunt două noțiuni separate, ci ele se află într-un raport de tipul parte și întreg, respectiv „etica” include principiile și comportamentele specifice „moralei”.
Așadar, dacă abordăm astfel de teme în detaliu și cu o minimă nuanțare, conferim comunicării publice, mai ales acele valențe „etice”, care fac parte organică din obligația „morală” de a respecta regulile limbii în care gândim, vorbim și scriem. În acest fel, ne vom înțelege mai bine între noi, comunicatori și receptori. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei