Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023, mai mici cu 9% față de 2022
Numărul 49, 13-19 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Dezastrele naturale au provocat pierderi de aproximativ 269 de miliarde de dolari la nivel mondial în 2023, în scădere cu 9% față de 2022, potrivit raportului anual al companiei de reasigurări Swiss Re, transmite EFE, preluată de Agerpres. Aproximativ 40% din aceste pierderi (108 miliarde de dolari) au fost acoperite de companiile de asigurări, estimează Swiss Re, care precizează că, pentru al patrulea an consecutiv, pierderile suferite de sectorul de asigurări au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari, chiar dacă au scăzut cu 23% față de 2022.
Pentru prima dată, dezastrele naturale care au provocat cele mai multe pierderi sectorului de asigurări au fost furtunile severe, întrucât cele provocate de acestea s-au ridicat la circa 60 de miliarde de dolari, aproape dublu față de media din ultimii 10 ani.
Statele Unite, cu 18 furtuni care au provocat dezastre naturale, au adus sectorului de asigurări pierderi de circa 50 de miliarde de dolari, în timp ce în Europa cea mai afectată țară a fost Italia, cu pierderi de 3,3 miliarde de dolari pentru sectorul asigurărilor.
Pierderile cauzate de uragane au fost mai mici decât în alți ani, deși Swiss Re le-a evidențiat pe cele provocate de uraganul Otis în Mexic, sau pe cele suferite în Noua Zeelandă, care s-au ridicat la 2,4 miliarde de dolari.
Incendiile din Hawai au produs pierderi de 3,5 miliarde de dolari, deși catastrofa naturală care a provocat cele mai multe pierderi sectorului asigurărilor a fost cutremurul din Turcia și Siria, în valoare de 6 miliarde de dolari.
"Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente", subliniază Swiss Re, în condițiile în care 2023 ar urma să fie anul cel mai cald înregistrat vreodată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane