Dezbateri, lecturi publice și întâlniri cu scriitorii momentului, la Timișoara
Numărul 29, 18-24 octombrie 2016 » Roza vânturilor
Peste 15 evenimente dedicate literelor vor avea loc la Timișoara, în perioada 25-28 octombrie, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură La Vest de Est / La Est de Vest.
Evenimentul se axează pe formarea publicului local, pe facilitarea accesului cetățenilor la actul cultural, dezvoltarea cooperării culturale internaționale și promovarea valorilor culturale locale și naționale în circuitul internațional. Festivalul este organizat de Fundația Politehnica și Headsome Communication, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
A V-a ediție a festivalului propune publicului timișorean lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, precum și conferințe la Universitatea de Vest și se va desfășura sub semnul desemnării recente a orașului de pe Bega drept Capitală Europeană a Culturii 2021.
Potrivit organizatorilor, serile de lecturi publice și dezbateri sunt programate să aibă loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara și vor avea ca invitați nume cu rezonanță pentru literatura contemporană, precum Ludmila Ulițkaia, Mircea Cărtărescu, Nikola Madzirov (Republica Macedonia), Delimir Rešicki (Croația), Ioana Nicolaie, Ruxandra Cesereanu, Adrian Bodnaru, scriitoarea spaniolă Clara Uson, georgianul Zaza Burciuladze, Marius Chivu și Borco Ilin. Întâlnirile, ce vor aborda teme de actualitate pentru ceea ce numim poezie și proză în spațiul european, vor fi moderate de Mircea Vasilescu, Ioan T. Morar și Bogdan-Alexandru Stănescu.
Ediția 2016 a FILTM cuprinde și conferințele Cenzura invizibilă, susținută de Jacques Le Rider, un nume de referință în istoria Europei Centrale și de Sud-Est, care va deschide festivalul, și Mai există o literatură central-europeană?, moderată de scriitoarea Adriana Babeți și la care sunt invitați Xavier Galmiche (Université de Paris IV – Sorbonne), Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellonă, Cracovia), Balázs Imre (Universitatea „Babeș-Bolyai”), Radu Pavel Gheo (Universitatea de Vest).
O noutate a FILTM 2016 o reprezintă evenimentele dedicate celor mai mici dintre cititori, prin întâlnirile cu unii dintre cei mai cunoscuți scriitori de literatură pentru copii și tineret din țara noastră: Ioana Nicolaie, Adina Popescu și Florin Bican. De asemenea, în programul festivalului este inclusă și o dezbatere dedicată promovării scriitorilor europeni, la care iau parte scriitorul Vasile Ernu și Seid Serdarević, reprezentantul Grupului editorial Fraktura din Croația.
Mai multe informații despre ediția a V-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara sunt disponibile aici. (O.P.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice