Dezbateri publice PNRR. Cristian Ghinea: Vreau să dezvoltăm cât mai multe instrumente financiare și să dăm granturi acolo unde nu se poate imagina niciun alt instrument financiar pentru zona respectivă
Telex » Știri 9 februarie 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a organizat primele dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Teme dezbătute la începutul acestei săptămâni au fost: Cum susținem Noua Generație? Politici pentru copii și tineri, educație formală și non-formală, oportunități, respectiv Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii? Dezbatere Dezvoltare rurală, abordarea fiind specifică PNRR. „Sunt 3 săptămâni în care ne-am propus să facem un fel de brainstorming național în care să adaptăm acest document. Prima săptămâna a fost dedicată consultărilor cu ministerele, iar aceasta este dedicată consultărilor publice. Avem un obiectiv ambițios: să terminăm până la începutul lunii martie și sunt optimist că ne vom ține de el”, a declarat ministrul de resort, Cristian Ghinea, citat într-un comunicat al instituţiei.
Ministrul a precizat că propunerile primite în cadrul consultărilor vor fi discutate cu Comisia Europeană și a subliniat importanța unui bune elaborări a PNRR. „PNRR are o alocare de 30 miliarde de euro, din care jumătate sunt împrumuturi și îi vom da înapoi. Cu acești bani trebuie să fim foarte grijulii pentru că nu vreau să ne îndatorăm de la copiii noștri ca să dăm doar granturi. Vreau să dezvoltăm cât mai multe instrumente financiare și să dăm granturi acolo unde nu se poate imagina niciun alt instrument financiar pentru zona respectivă”, a explicat Cristian Ghinea.
În cadrul dezbaterii privind susținerea noii generații au fost primite propuneri pentru susținerea copiilor și tinerilor, precum: ▪ dezvoltarea metodelor de învățare non-formală în mediul în care trăiesc copiii care abandonează învățământul obligatoriu; ▪ sprijinirea tinerilor și ONG-urilor în domeniu; ▪ digitalizarea proceselor educaționale; ▪ creșterea calității educației. S-a discutat și despre preluarea reformelor propuse prin Strategia SmartEdu și prin proiectul național „România Educată”, inițiat de Președintele României. Reprezentanții tinerilor au punctat necesitatea de a sprijini toate categoriile de tineri, inclusiv pe cei care-și finalizează studiile să-și găsească un loc de muncă și să-și croiască un drum în viață.
În ceea ce privește dezvoltarea rurală, propunerile au vizat susținerea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), a structurilor de economie socială, înființarea de centre de agregare a producției agricole, susținerea de activități sociale destinate tinerilor NEETs (Not in Education, Employment, or Training/ care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională).
Reamintim că România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea PNRR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale