DGRFP Brașov: Explicații privind cheltuielile cu deductibilitate limitată la calculul rezultatului fiscal
Numărul 39-40, 6-19 oct. 2020 » Direct de la sursă
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov – Serviciul Asistență pentru Contribuabili a elaborat un material informativ privind limitele de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal. Materialul DGRFP Brașov citează art. 25 din Codul fiscal și normele metodologice de aplicare a acestuia.
Potrivit art. 25 din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizațiile patronale și organizațiile sindicale. În categoria cheltuielilor deductibile la determinarea rezultatului fiscal sunt incluse și cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor.
Același articol detaliază și cheltuielile cu deductibilitate limitată la calculul rezultatului fiscal, precum: cheltuielile de protocol; cheltuielile sociale; cheltuielile reprezentând tichetele de masă și vouchere de vacanță acordate de angajatori; scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare; pierderile tehnologice care sunt cuprinse în norma de consum proprie necesară pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu; cheltuielile reprezentând cantitățile de energie electrică consumate la nivelul normei proprii de consum tehnologic; cheltuielile cu provizioane/ajustări pentru depreciere și rezerve; cheltuielile cu dobânzile și alte costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic; amortizarea; cheltuielile pentru funcționarea, întreținerea și repararea locuințelor de serviciu; cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal; cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice; cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere și de administrare ale persoanei juridice.
Materialul DGRFP Brașov reia cheltuielile menționate mai sus, detaliind limita de deductibilitate aferentă fiecărei categorii, cu explicații ale prevederilor Codului fiscal și ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia. Puteți consulta materialul integral aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice