Diagnostic și tratament
Numărul 11-12, 24 mar. - 6 apr. 2020 » La început a fost cuvântul...
Nu avem intenția de a ne referi la termeni medicali, ci să semnalăm doar modul în care transferul unor noțiuni dintr-un domeniu în altul se poate face și prin evitarea unor erori lingvistice și logice. Astfel, atât verbal, cât și în scris, în lumea afacerilor se utilizează frecvent noțiuni precum „diagnostic”, „diagnoză”, „tratament”, „terapie”, „simptome”, „starea de sănătate a economiei, a întreprinderii” etc. În mai toate cazurile menționate, greșelile vizează exprimările pleonastice. Vom prezenta trei exemple din mass-media tipărită și audio-vizuală.
Într-un comentariu de presă s-a afirmat că „dacă vrem să obținem o diagnoză corectă trebuie să luăm în considerare realitățile cu care ne confruntăm”. Cum ar arăta „o diagnoză corectă” dacă nu ar lua în considerare „realitățile”? La fel, într-o dezbatere TV s-a spus că „tratamentul obligatoriu în situația în care ne găsim este de a coabita, în armonie, împreună”. Ar fi cu putință să se „coabiteze”… „separat”?.
Fără să neglijăm bunele intenții, nu putem să nu „amendăm” și următoarea frază dintr-o expunere pe o temă economico-financiară la un post de radio: „Diagnoza în discuție este un avertisment prealabil privind tratamentul impus de diagnosticul care trebuie pus”. În afară de faptul că „avertismentul” reprezintă, de cele mai multe ori (pentru a fi eficient) un act „prealabil” declanșării unei acțiuni, este de remarcat că nu există nicio diferență de fond între „diagnoză” și „diagnostic”. Diferențele – atunci când sunt – se referă la specificul „obiectului” analizat. În consecință, la fiecare „diagnostic” în materie de exprimare scrisă ori verbală, „tratamentul” eficient este menționat precis în… dicționare. În această privință nu-și are loc în alt… „tratament”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial