Analiză: Statele avansate din punct de vedere digital sunt mai inovatoare, au economii mai competitive și mai eficiente și înregistrează un nivel mai scăzut de poluare
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Conectarea la era digitală
Trei sferturi dintre companiile din România vor să accelereze ritmul cu care adoptă soluții cloud și tehnologia în general, potrivit Digital Futures Index, o cercetare realizată recent de Microsoft. Conform analizei, nivelul general de dezvoltare digitală al României este de 92, țara noastră înregistrând un scor cu 8% sub media regiunii Europei Centrale și de Est. Însă, România are rezultate mai bune în ceea ce privește câștigurile economice și societale, având aici un scor de 104 (peste media înregistrată la nivel de regiune), fapt care sugerează că digitalizarea are, deja, un impact pozitiv pentru țară.
Cu toate acestea, documentul relevă faptul că țara noastră se situează cu 31% sub media Europei Centrale și de Est, la capitalul competențe digitale la nivelul întregii populații, iar când vine vorba de grad de digitalizare a serviciilor publice, în dreptul României este consemnat un indicator cu 30% sub media regiunii.
Cercetarea Digital Futures Index cuprinde 16 țări (11 state din Europa Centrală și de Est – Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Grecia, Malta, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia – și 5 state din vestul Europei, considerate a avea un nivel avansat de digitalizare – Danemarca, Finlanda, Olanda, Portugalia, Suedia) și a fost realizată folosind date publice din surse, precum: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Eurostat, Banca Mondială.
„Statele avansate din punct de vedere digital sunt mai inovatoare, au economii mai competitive și mai eficiente, și înregistrează un nivel mai scăzut de poluare, iar prin accelerarea digitalizării, atât România, cât și întreaga regiune a Europei Centrale și de Est pot accelera procesul de evoluție și creștere socială și economică. Astfel, încurajarea transformării tehnologice, în special prin investiții în infrastructura digitală și prin dezvoltarea de competențe digitale, reprezintă una dintre strategiile fundamentale pe care România ar trebui să le aibă în vedere pentru a-și putea defini un viitor sustenabil și pentru a-și menține competitivitatea economică”, se subliniază în comunicatul Microsoft.
Cea de-a patra revoluție industrială, inteligența artificială, utilizarea roboților, vehiculele autonome și alte inovații survenite ca urmare a digitalizării sunt semne clare ale transformării economiei și a societății. Toate acestea vor schimba modelele de business, precum și obiceiurile și nevoile societății, iar odată cu digitalizarea, majoritatea profesiilor vor trebui să evolueze, să se adapteze noilor transformări, pentru a nu fi sortite dispariției. Contabilitatea s-a adaptat erei digitale și a devenit o profesie Fit-for-Future, jucând un rol din ce în ce mai strategic pentru întreprinderile cu viziune de viitor. În timp ce unii afirmă că profesia contabilă are un viitor sumbru în lumea digitală de mâine, tehnologii precum gestionarea datelor în cloud, automatizarea proceselor și analizele avansate vor duce la o creștere tot mai mare a importanței profesionistului contabil într-o organizație, consideră Michael Higgins, fondator și CEO al companiei PLANERGY, într-un text de opinie, intitulat The Future Of Accounting: How Will Digital Transformation Impact Accountants?, publicat în revista americană de afaceri Forbes.
Spre exemplu, afirmă acesta, profesioniștii contabili își vor folosi abilitățile și competențele pentru a transforma informațiile extrase din soluții tehnologice ce oferă date de înaltă calitate în planificarea și raportarea financiară mai eficientă, pentru valorificarea datelor financiare în vederea stimulării inovației, a construirii unor lanțuri de aprovizionare mai rezistente și mai agile și a dezvoltării unor planuri de gestionare a afacerilor care să promoveze creșterea, asigurând în același timp sustenabilitatea.
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, este un prim pas către o profesie digitală, profesia contabilă. Îmbunătățirea accesibilității, a utilizării și a calității tehnologiilor informației și comunicațiilor este unul dintre obiectivele proiectului. Prin activitățile derulate în cadrul proiectului, studenții înscriși în program își dezvoltă competențele digitale, învață programe informatice de ultimă generație utilizate în activitatea financiar-contabilă și înțeleg importanța skill-urilor digitale pentru a deveni competitivi pe piața muncii.
Proiectul susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil. Practica la firme autorizate să desfășoare servicii financiar-contabile, în care tehnologia joacă un rol important, webinarii dedicate și alte programe de formare sunt câteva dintre măsurile dedicate studenților implicați în proiect, pentru ca aceștia să devină fluenți digital, profesioniști Fit for Future. Un alt avantaj pe care proiectul îl aduce studenților îl reprezintă cursurile și webinariile gratuite pe teme precum: antreprenoriat, time management, pregătirea CV-ului și a interviului de angajare. O mai bună pregătire a studenților prin participarea la cursuri și webinarii complementare celor din facultate înseamnă o generație de viitori angajați mai bine pregătiți, care vor răspunde mai bine cerințelor angajatorilor.
Mai multe informații despre proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I sunt disponibile pe site-ul dedicat, www.acces-p1.ceccar.ro.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane