Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile fermierilor și consumatorilor într-un interval scurt de timp
Numărul 25-26, 30 iun.-12 iul. 2021 » Conectarea la era digitală
Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii de pierderi înregistrate de-a lungul unui an, ci și consumatorilor care pot afla informații precise despre produsele pe care le cumpără. „Uniunea Europeană a declarat că, în următorul exercițiu bugetar, se va concentra puternic pe digitalizarea agriculturii, în defavoarea altor măsuri «tradiționale», care se bazează pe creșterea competitivității agricole prin consolidarea terenurilor sau încurajarea cooperativelor agricole - acestea sunt necesare, dar durează o perioadă lungă de timp. Digitalizarea agriculturii aduce, în schimb, beneficii considerabile atât cumpărătorilor, cât și fermierilor, într-un interval de timp scurt”, susțin reprezentanții Agrivi România, companie din domeniul agritech, citați de Agerpres. Digitalizarea tuturor etapelor de producție agricolă permite generarea de rapoarte detaliate la sfârșitul procesului de producție a fiecărui produs, oferind cumpărătorilor informații precise. De exemplu, cu ajutorul digitalizării putem ști din ce copac a fost cules un măr, când a fost plantat pomul respectiv, când și cât a fost tratat mărul, dacă i s-au administrat substanțe nutritive suplimentare, cât de multă muncă manuală sau mecanică a fost necesară pentru a-l produce sau care a fost amprenta de carbon a producției, printre altele.
Potrivit sursei citate, digitalizarea agriculturii aduce beneficii substanțiale fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii de pierderi înregistrate de-a lungul unui an. Prima dintre ele are loc în timpul planificării producției, când fermierii, din lipsa datelor despre calitatea solului și nevoile culturii, nu pot calcula în mod optim cantitățile de inputuri necesare în timpul sezonului. Digitalizarea poate reduce pierderile din această etapă cu până la 30%.
A doua pierdere este în timpul producției, în principal din cauza aplicării sub-optimale a anumitor măsuri agrotehnologice. Pierderile de randament cauzate de dăunători și boli se ridică la 20% - 40% în fiecare an. Digitalizarea ajută, prin oferirea de informații și alerte, reducând considerabil pierderile în cauză. În cele din urmă, a treia oară când fermierii suferă pierderi este atunci când stabilesc prețurile produselor. Dacă pot furniza detalii despre toate etapele de producție, prețul de vânzare crește, cumpărătorii considerând aceste informații drept o garanție pentru care merită să plătească mai mult.
Prin digitalizare, veniturile agricultorilor cresc între 50%-100% și este singura modalitate de a accelera competitivitatea agriculturii, arată reprezentanții companiei.
„Dar ce înseamnă, totuși, hrană sigură? Vorbim despre alimente care au valoare nutritivă deplină și nu conțin ingrediente dăunătoare. Cum putem fi siguri că avem în față alimente sigure? Verificând că acestea sunt Locale, Autentice, Transparente, Trasabile și Etice (abreviat LATTE). Întrebarea rămâne de ce magazinele nu sortează încă alimentele, după valoarea lor nutritivă? Răspunsul este că pentru produsele alimentare pe care le consumăm există o lipsă de informații referitoare la modul de producere a acestora. De exemplu, dacă achiziționăm un măr, nu putem ști dacă și cu ce a fost tratat (și dacă a fost tratat, atunci nu știm dacă mai conține reziduuri de pesticide), nu stim câți nutrienți adiționali au fost folosiți în producția sa, nu știm când a fost plantat sau data la care a fost cules. De fapt, nu primim niciun fel de informație care să ne spună dacă este un aliment sigur sau din categoria LATTE. Singura soluție pentru a depăși această situație este digitalizarea agriculturii”, se arată în comunicat.
Potrivit unei estimări a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc, în fiecare an, din cauza alimentelor pe care le consumă. În același timp, într-un sondaj de opinie de la nivelul întregii Uniuni Europene, din 2020, 42% dintre cetățenii UE au menționat siguranța alimentară drept principalul factor de decizie în privința selecției alimentelor.
Diferite alte sondaje indică faptul că, pentru o hrană sigură, consumatorii din UE sunt dispuși să plătească mai mult decât de obicei. Acest lucru a determinat dezvoltarea unui număr de diferite certificate prin care se încearcă standardizarea informațiilor referitoare la originea și metoda de producție a alimentelor. Unele dintre aceste certificate sunt dezvoltate chiar de instituții ale statelor membre.
Digitalizarea agriculturii reprezintă un mare pas înainte, crescând competitivitatea și sustenabilitatea sectorului și ridicând în mod substanțial nivelul de siguranță a alimentelor pe care le consumăm, concluzionează reprezentanții companiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial