Digitalizarea sistemului bancar creează noi riscuri, susține o autoritate globală de reglementare
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Conectarea la era digitală
Digitalizarea și intrarea giganților din domeniul tehnologiei (Big Tech) în finanțe creează vulnerabilități și amplifică riscurile existente în sistemul bancar, care ar putea avea nevoie de noi reglementări pentru a atenua impactul, se arată într-un raport publicat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Creșterea pe segmentul de cloud computing, prin care serviciile bancare cheie sunt ajutate de companiile externe de tehnologie, sporirea folosirii inteligenței artificiale (AI), utilizarea tehnologiei registrului distribuit (DLT) și extinderea "open banking" creează noi riscuri, avertizează instituția.
"Aceste riscuri pot include riscuri reputaționale și strategice mai mari, o gamă mai mare de factori care ar putea testa riscurile operaționale și reziliența băncilor și potențiale riscuri la nivelul întregului sistem, în urma sporirii interconectărilor". Operatorii externi folosiți de bănci creează "noi noduri de canale și interconectări" care nu sunt supuse reglementării standard de care beneficiază creditorii, se arată în raport.
Deseori autoritățile de reglementare întocmesc rapoarte pentru a stabili elementele și domeniul de aplicare dintr-un sector, în vederea furnizării unei fundații pentru noi reguli. "Unde este necesar, vom lua în considerare dacă sunt necesare orientări sau standarde suplimentare pentru atenuarea riscurilor și vulnerabilităților", precizează Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară. Acesta este alcătuit din șefii băncilor centrale și ai autorităților de reglementare bancară din statele G20 și alte țări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național