Digitalizarea va fi pe un trend ascendent în 2022, iar cererea pentru externalizarea serviciilor software va crește
Numărul 7, 23 feb. - 1 mar. 2022 » Analize și sinteze
Trendul ascendent al digitalizării se va menține în 2022, iar investiții semnificative vor fi realizate atât pe zona de automatizare a proceselor repetitive, cât și în furnizarea unei experiențe multi-level cu clienții, estimează specialiștii în soluții IT pentru afaceri, potrivit Agerpres. Astfel, conform estimărilor Wizrom Software, fiecare companie va deveni, încetul cu încetul, un business software, iar în acest an industria mondială de software va atinge o cifră de afaceri de 536,24 miliarde de dolari.
În România, un raport al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) evidenția faptul că sectorul IT a generat o producție economică de 12,8 miliarde de euro, atingând pentru prima oară o pondere de 4% din PIB.
Potrivit experților, una dintre tendințele anului 2022 va fi creșterea cererii pentru externalizarea serviciilor software. „Multe companii constată deja că le lipsesc resursele necesare pentru a ține pasul cu nevoile industriei, mereu în schimbare. Din cauza dificultăților de a găsi specialiști IT talentați pe piața locală, companiile apelează la companii de dezvoltare de software personalizat din alte tari pentru a găsi specialiștii potriviți”, menționează Wizrom Software.
În acest context, datele ANIS arată că industria de software și IT a ajuns, anul trecut, în Top 5 angajatori din România.
O altă tendință estimată pentru 2022 vizează zona de cloud computing, o soluție utilizată de multe companii sau instituții ale statului în țări mai dezvoltate. „Ne putem aștepta la o uriașă tranziție către tehnologia cloud în nenumărate industrii, business-uri sau organizații din întreaga lume. Multe companii preferă să lucreze cu aplicații și sisteme în cloud datorită stocării și mentenanței mai facile, dar și pentru că ușurează mult munca de la distanță. Potrivit companiei de consultanță Statista, se estimează că piața de cloud computing va depăși cifra de 482 de miliarde de dolari anul viitor, la nivel global”, explică specialiștii.
Totodată, comerțul electronic va continua să se dezvolte și va crește, potrivit Statista, cu până la 22% până în anul 2023, în timp ce soluțiile bazate pe Internet of Things (IoT) vor deveni importante în industrii precum serviciile de sănătate, logistică, sectorul public, ospitalitate, producție etc.
În ceea ce privește, securitatea cibernetică, prognozele experților vorbesc despre faptul că valoarea costului atacurilor va crește dramatic în următorii ani. „Atacatorii cibernetici operează cu tehnici din ce în ce mai sofisticate, iar măsurile tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a apăra companiile de atacurile ransomware. Drept urmare, e nevoie de noi strategii și investiții serioase pentru a moderniza sistemele și pentru a anticipa acest pericol”, susțin reprezentanții Wizrom Software.
În domeniul Inteligenței Artificiale (AI) se preconizează finanțări și inovare în 2022, dar și în anii următori.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane