Din martie, cursuri gratuite de perfecționare, în format digital, pentru tineri
Numărul 5, 13-19 feb. 2018 » Conectarea la era digitală
Începând din luna martie 2018, tineri din România vor avea acces la cursuri gratuite de perfecționare, în format digital, prin intermediul platformei online Compass, dezvoltată în cadrul proiectului-pilot ECOKT2015, menit să contribuie la creșterea competențelor digitale. Implementarea platformei respective are loc în contextul în care, potrivit statisticilor, șomajul afectează peste 15 milioane de persoane sub 30 de ani în Europa. De asemenea, deficitul de competențe digitale continuă să crească la nivel european în toate domeniile, resimțindu-se în special în cazul noilor tehnologii, și limitează în mod semnificativ dezvoltarea mediului de afaceri.
Comisia Europeană a selectat patru companii pentru implementarea proiectului-pilot ECOKT2015: Expertise France – lider de consorțiu, SIVECO România, Dara Creative din Irlanda și Lai-momo din Italia.
Platforma online de instruire Compass, dezvoltată prin intermediul proiectului ECOKT2015, va oferi tinerilor din sistemul educațional sau aflați în căutarea unui loc de muncă acces la cursuri gratuite de perfecționare, în format digital. Platforma Compass va fi LIVE în martie 2018.
Partenerii consorțiului pun la dispoziție 18 lecții digitizate (9 niveluri fondatoare și 9 niveluri avansate) care îi familiarizează pe tineri cu un mediu de lucru realist, cu respectarea anumitor obiective, proceduri și termene-limită. Lecțiile le vor dezvolta competențele digitale și le vor crește semnificativ șansele de a-și găsi un loc de muncă.
Platforma Compass este dezvoltată în baza principiilor cadrului DigComp (Cadrul European de Competențe Digitale pentru Cetățeni), care pune la dispoziția cetățenilor europeni instrumente de îmbunătățire a competențelor digitale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, învățarea, petrecerea timpului liber, consumul și participarea la viața socială. Tinerii vor putea accesa cursurile online de oriunde, oricând, și le vor putea aprofunda în ritmul propriu, având posibilitatea de a le repeta ori de câte ori au nevoie.
În etapa de cercetare a proiectului, au fost identificate grupurile de vârstă vizate pentru platforma Compass. Astfel, grupul de vârstă primar este format din persoane între 20 și 25 de ani, care au terminat învățământul secundar și studiază în învățământul postliceal sau sunt în șomaj și se află în căutarea unui loc de muncă. Grupul de vârstă secundar este format din persoane între 26 și 30 de ani, care se află în prezent fie în sistemul educațional, fie în afara câmpului muncii, și sunt în căutarea unui loc de muncă, precum și din persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, aflate încă în sistemul educațional și care doresc să-și îmbunătățească abilitățile pentru un viitor loc de muncă.
Cele mai populare tipuri de cariere din toate cele patru țări (România, Franța, Irlanda și Italia) în care va fi implementat proiectul ECOKT2015 sunt: profesor sau educator; secretar sau administrator; manager de proiect; specialist în marketing și publicitate; cercetător științific; medic sau farmacist; programator calculator; scriitor.
(Copyright foto: melpomen / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice