Din nou împreună, la teatre și cinematografe; încă un pas spre revenirea la normalitate
Numărul 18, 12-18 mai 2021 » Eveniment
În Capitală și în municipiile-reședință din 28 de județe s-a trecut, efectiv, la aplicarea unor măsuri de relaxare, un loc important ocupându-l sfera cultural-artistică, în condițiile în care se înregistrează noi pași spre normalizarea dorită de noi toți (diminuarea fazei actuale a pandemiei de COVID-19). Cei care lucrează în instituțiile teatrale și în domeniul difuzării filmului, alături de iubitorii și consumatorii de artă autentică, trăiesc bucuria sinceră a reîntâlnirii într-o atmosferă de solidaritate bazată pe valori comune și perene. Nu mai puțin important este și aspectul economico-financiar al acestui eveniment, date fiind pierderile considerabile care s-au produs în urma cunoscutelor măsuri restrictive.
Este, totodată, de consemnat că, în țara noastră, sunt funcționale 178 de clădiri care au găzduit, în principal, spectacole teatrale și 403 cinematografe, toate cu o capacitate de peste 120.000 de locuri. Fie și numai redeschiderea sălilor de teatru și de cinema reprezintă, așadar, un adevărat eveniment care permite abordarea unor teme de real interes pentru segmente semnificative ale publicului larg. Mesajul transmis de pe scenă și de pe marele ecran conferă evenimentului despre care relatăm valențe deosebite în efortul general menit să asigure revenirea la viața dinainte de declanșarea pandemiei. Reîntâlnirile, directe și indirecte, cu actori, regizori, scenografi, dramaturgi, apreciați pentru creațiile lor dintre cele mai reprezentative, sunt tot atâtea prilejuri de satisfacție și de împlinire a unor cerințe firești de cultivare a celor două arte înrudite, pentru un public numeros și avizat.
Pregătirile pentru reluarea spectacolelor sunt, în majoritatea cazurilor, laborioase, bine orientate sub aspect repertorial, inspirate, astfel încât, așa cum mai remarcam, poartă amprenta unui eveniment trăit cu intensitate, cu bucuria celor dornici de cunoaștere, animați de respectul față de valorile teatrale și cinematografice. Un element caracteristic îl constituie prezentarea unor premiere teatrale de cea mai bună calitate. Nu avem posibilitatea să prezentăm mai multe exemple, așa că ne vom referi în special la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, emblematic pentru arta zeiței Thalia, aici, la noi, în România. Sunt programate în această lună trei premiere: prima este piesa Hai, să vorbim despre viață!, premiată de UNITER, la concursul de dramaturgie din anul trecut. A doua este, de asemenea, o piesă premiată, de data aceasta, în Franța, intitulată Bună seara, domnule Ahman. A treia reprezintă o versiune scenică inedită a celebrei creații a lui I.L. Caragiale, D-ale carnavalului.
Cu multă grijă și cu nedezmințit entuziasm au pregătit și pregătesc reluarea celor mai bune spectacole Teatrul de Comedie, Nottara, precum și Opera Națională. La rândul lor, informațiile primite din Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, Ploiești, Târgu Mureș, Pitești, din alte municipii-reședință de județ atestă aceeași vie preocupare pentru asigurarea unui repertoriu bogat, divers, proaspăt ca viziune și interpretare, menit să ofere cât mai mari satisfacții publicului care, vreme atât de îndelungată, n-a avut posibilitatea de a vedea puse în scenă, cu talent, cele mai de seamă realizări ale dramaturgiei românești și universale.
Cât privește filmul, programele cinematografelor care se redeschid în aceste zile includ, la loc de frunte, pelicule premiate la festivalurile cinematografice internaționale, desfășurate în 2020 și la începutul acestui an.
Să ne urăm, deci, „Vizionare plăcută!”, ceea ce presupune, desigur, respectarea strictă și a regulilor impuse de protecția sanitară în condițiile în care pandemia nu a fost încă pe deplin învinsă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial