Dincolo de Guinness Book
Numărul 3, 12-18 aprilie 2016 » Eveniment
Atingerea oricărei cote superioare celor înscrise în Cartea Recordurilor (Guinness Book) reprezintă un eveniment în sine. Este adevărat, multe recorduri vizează domenii care, în cel mai elegant mod, pot fi numite drept ciudățenii. Când, însă, doborârea unor recorduri privește domenii vitale, putem considera că avem de-a face cu super-evenimente.
Este cazul acțiunii programate pentru finalul lunii mai pe Arena Națională, prin care se urmărește doborârea recordului de participanți la cursul de masă pentru resuscitare. Este suficient să ne gândim nu numai la cazuri excepționale, de un dramatism extrem, cum a fost cel de la Clubul Colectiv, ci și la accidentele intrate – cum se spune – în cotidian, pentru a ne da seama în ce măsură pot fi salvate nenumărate vieți atunci când intervin semeni de-ai noștri care au fie și numai cunoștințe elementare de acordare a primului ajutor, ce include, deseori, resuscitarea.
Imaginea celor care se apleacă asupra accidentaților pentru a-i readuce la viață este mai mult decât simbolică. Ea exprimă însăși esența umană sau, cu alte cuvinte, umanismul în acțiune, în ceea ce are acest sentiment mai important, mai expresiv.
Se mizează pe o participare de 12.000 de persoane, astfel încât să fie doborât recordul stabilit la 17 septembrie 2013, în Germania, unde 11.840 de cursanți au învățat simultan procedurile de resuscitare. Aici, în București, nu este vorba numai despre dorința firească – la rândul ei, perfect umană – de a obține performanțe personale și colective, ci și despre marcarea unei aniversări care constituie – și ea – un eveniment. Mă refer la împlinirea a 110 ani de la înființarea Ambulanței, aici, în Capitala României. Instituția înființată în 1906 purta numele de „Societatea de Salvare din București”. Așa a intrat în limbajul cotidian cuvântul „Salvare”, sinonim cu activitatea specifică serviciilor de ambulanță. Este adevărat, au apărut și alte cuvinte care au intrat în limbajul cotidian, precum SMURD, Ambulanță, Unitate de Primiri Urgențe, ISU, dar când pronunți „Salvare” totul capătă un înțeles mai profund pentru că este asociat, în primul rând, cu salvarea de vieți.
Așteptăm cu mult interes rezultatele acțiunii de pe Arena Națională, așa cum generează orice competiție. Dincolo, însă, de Guinness Book, unde ar fi foarte bine să se înscrie și recordul preconizat la București, se află, așadar, mesajul pe care-l vor transmite participanții: „Contați pe noi, suntem parte a acțiunii menite să salveze vieți și încercăm, cu toții, inegalabila satisfacție pe care ți-o poate da doar datoria împlinită!”.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice