Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor – ce trebuie să știe profesia contabilă
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » Direct de la sursă
Criza climatică globală amenință mediul, sănătatea noastră și viața pe Pământ. Pentru a combate această situație, UE își propune să ajungă la nivelul net-zero până în 2050. Între timp, lanțurile valorice globale au expus încălcări grave ale drepturilor omului și ale mediului în întreaga lume. Implicarea activă a întreprinderilor va fi esențială pentru a trata aceste provocări și a realiza tranziția către durabilitate necesară.
Prin Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor, Comisia Europeană își propune să declanșeze schimbări comportamentale în întreprinderi și să le responsabilizeze. CSDDD introduce obligații imperative referitoare la diligența necesară pentru întreprinderile mari din UE și din afara UE și stabilește răspunderea în caz de neconformitate. Și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) vor fi afectate deoarece fac parte din lanțurile valorice.
CSDDD este o legislație de referință pentru Europa și nu numai, modificând practicile comerciale și managementul lanțului de aprovizionare. În conformitate cu acest nou act legislativ, companiile care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană (UE) vor trebui să identifice impacturile negative reale sau potențiale asupra drepturilor omului și a mediului din „lanțul lor de activități” și să ia măsurile necesare pentru a atenua aceste impacturi.
Statele membre au termen până în iulie 2026 să transpună CSDDD în legislațiile naționale.
Profesia contabilă va avea un rol-cheie în susținerea companiilor pentru a aplica noua lege, inclusiv a IMM-urilor. Documentul elaborat și publicat de Accountancy Europe Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor – ce trebuie să știe profesia contabilă oferă o prezentare generală a principalelor dispoziții ale CSDDD pentru a ajuta profesia contabilă în această sarcină.
Documentul informativ este disponibil în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații –Organisme internaționale–Alte documente de interes.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc