Directiva privind impozitarea societăților străine controlate, transpusă în legislația națională până la sfârșitul lui 2018
Telex » Știri 26 iulie 2016
Noile reguli europene de impozitare a societăților străine controlate (CFC) vor fi transpuse până la 31 decembrie 2018 în legislația națională, conform Directivei (UE) 2016/1.164 a Consiliului de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, adoptată la 12 iulie, a precizat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală EY România.
Directiva va aduce o serie de noutăți pentru fiscalitatea din România, cea mai importantă fiind introducerea regulilor de impozitare a societăților străine controlate (en., controlled foreign companies).
O societate străină controlată reprezintă o entitate înregistrată și care desfășoară activități într-o jurisdicție sau țară diferită de cea în care este rezidentă societatea deținătoare sau care o controlează. Scopul noilor reguli de impozitare ce vor fi implementate ca urmare a adoptării directivei este împiedicarea evitării impozitului pe profit de către societățile rezidente prin devierea veniturilor către filiale/sucursale situate în țări cu un nivel redus de impozitare, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Elaborată pe baza recomandărilor OECD din 2015 privind combaterea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), directiva urmează să se aplice tuturor contribuabililor supuși impozitului pe profit într-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entități rezidente fiscal în afara UE. Ea stabilește norme în cinci domenii ale impozitării precum limitarea deductibilității dobânzilor, impozitarea la ieșire (en., exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societăților străine controlate și impozitarea aranjamentelor hibride.
Sursa: Agerpres
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice