Director ANRE: Costurile companiilor energetice legate de pandemia de coronavirus se vor regăsi în tarifele plătite de consumatori
Telex » Știri 22 iulie 2020
Cheltuielile companiilor energetice ca urmare a pandemiei de coronavirus trebuie recunoscute în tarifele plătite de consumatorii finali anul viitor, a declarat Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), informează Agerpres. Operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze pot recupera în tarife anumite costuri extraordinare, în situaţii extraordinare, potrivit metodologiilor, a spus Mânicuţă. „În contextul pandemiei, operatorii ne-au notificat cu privire la măsurile luate şi nicio măsură nu poate fi luată fără a însemna o traducere în bani. Vorbim de un impact în tarifele de anul viitor. Să nu uităm că nimic nu este gratis pe lumea asta, nici pandemia”, a precizat ea.
De regulă, în tarifele aprobate, costurile de securitate a muncii şi de igienă reprezentau sub 0,5%, însă, în contextul actual, acestea au fost majorate la 2% din total, a continuat reprezentanta ANRE, prezentă la un eveniment de specialitate. „Nu pot spune cu exactitate care va fi impactul, pentru că ei au venit să ne spună că au costuri mai mari, dar încă nu au venit cu calcule finale. Operatorii vor veni cu documente din care să arate că aceste costuri au fost făcute în condiţii de necesitate şi nu erau condiţii mai bune de a le face”, a mai spus Maria Mânicuţă. Potrivit acesteia, impactul nu va fi unul semnificativ, întrucât tarifele de transport şi distribuţie reprezintă 30% din tariful final. „Gândiţi-vă că toţi operatorii, inclusiv producătorii, au costuri cu pandemia şi toată factura pandemiei se va plăti”, a adăugat directorul ANRE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice