Director ASF: Volumul de prime încasate a crescut de 6,5 ori în România, în ultimii 20 de ani
Telex » Știri 10 decembrie 2019
Volumul de prime totale încasate era de 262 milioane euro în 1999 în România, astfel că avem o creştere de 6,5 ori în ultimii 20 de ani, la 1,7 miliarde euro, a declarat Florin Golovatic, director la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres. „În primele 9 luni din 2019, volumul total al primelor brute subscrise a fost de 8,13 miliarde lei, volum în creştere cu aproximativ 9% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale sunt în valoare de circa 6,46 miliarde lei, în creştere cu 10% faţă de acceaşi perioadă a anului anterior, iar PBS aferente asigurărilor de viaţă sunt în sumă de aproximativ 1,66 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut. 8,13 miliarde lei prime brute subscrise reprezintă aproximativ aceeaşi sumă şi în volumul pe prime brute încasate, ceea ce, la un curs de 4,7 lei pe euro, ar însemna undeva la 1,7 miliarde euro în această perioadă de 9 luni”, a afirmat acesta. Potrivit sursei citate, acum 20 de ani, respectiv în 1999, volumul de prime totale încasate era de 262 milioane euro, astfel că avem o creştere de 6,5 ori.
Florin Golovatic a precizat că, în ceea ce priveşte distribuţia geografică, contractele cu valoarea acumulată cea mai importantă sunt realizate în Bucureşti şi Ilfov, 42% şi, respectiv, 52%, urmate, la o distanţă semnificativă, de regiunile Nord-Vest şi Centru.
Din totalul PBS pe segmentul asigurărilor generale, cele mai mari ponderi le deţin clasele: A10 - RCA, A3 - Casco şi A8 - incendiu şi calamităţi naturale. Asigurările agricole au crescut cu 16%, asigurările de garanţii cu 38% şi asigurările de sănătate cu 31%, dar ponderea lor în totalul asigurărilor generale rămâne relativ scăzută.
De asemenea, el a spus că, în urmă cu 20 de ani, în 1999, despăgubirile totale plătite însumau 116 milioane euro, ceea ce înseamnă o creştere de 9 ori până în prezent.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice