Directorul ACEA: Trecerea de la motoarele cu ardere la vehiculele electrice necesită crearea unui lanț valoric nou în Europa
Telex » Știri 18 octombrie 2024
Trecerea de la tehnologia motoarelor cu ardere internă la vehiculele electrice cu baterii reprezintă o transformare fără precedent care necesită crearea unui lanț valoric complet nou în Europa, a declarat, joi, la Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile, directoarea generală a Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), Sigrid de Vries, citată de Agerpres. „Reglementarea poate fi, într-adevăr, eficientă și poate aduce beneficii întreprinderilor, creând condiții de concurență echitabile sau consolidând și aprofundând piețele unice din Europa. Europa are nevoie de mult mai mult decât doar reglementare dacă dorește să-și păstreze locul ca lider în domeniul durabilității și o regiune atractivă. Iar o trecere de la tehnologia motoarelor cu ardere în care Europa a fost în mod tradițional lider la vehiculele electrice cu baterii reprezintă o transformare fără precedent care necesită crearea unui lanț valoric complet nou (...) Legislația obligă să se producă și să se comercializeze vehicule mai curate. Avem nevoie de toate cele trei componente ale trinității de decarbonizare a automobilelor, dacă dorim ca Europa să-și atingă obiectivele de sustenabilitate. Astăzi, cota de piață a vehiculelor electrice se situează la mai puțin de 15%, iar în fața acestor noi date avem nevoie de acțiuni urgente”, a spus de Vries.
Reprezentanta ACEA a punctat, totodată, faptul că, la nivel general, consumatorii sunt reticenți față de trecerea la mașini electrice, descurajați printre altele și de lipsa infrastructurii de încărcare. „Consumatorii rămân, din păcate, reticenți în a face schimbarea. Și doar pentru a vă oferi un alt exemplu despre necesitatea infrastructurii de încărcare, atât de importantă pentru a crea încrederea consumatorilor, vedem că obiectivele infrastructurii de încărcare rămân cu adevărat în urmă și nu oferă suficient pentru a susține o piață sănătoasă. Țara mea, Țările de Jos, are de aproape 52 de ori mai multe puncte de încărcare publice, comparativ cu România, care din păcate se află pe ultimul loc în UE și asta nu ajută cu adevărat să progresezi într-un ritm egal în Europa”, a explicat directoarea generală a ACEA.
Potrivit sursei citate, Europa trebuie să-și schimbe tactica în ceea ce privește producția auto pentru a continua să aibă succes în atingerea standardelor de sustenabilitate.
„ACEA reunește cei 15 mari producători de mașini, furgonete, camioane și autobuze din Europa, iar noi suntem vocea industriei auto față de legislatorii preponderenți din UE, dar și la nivel internațional (...) România este o țară producătoare atât de importantă și pentru industria auto, cu mai multe fabrici în exploatare, producând peste jumătate de milion de mașini, anul trecut. Industria auto de aici reprezintă aproximativ 15% din locurile de muncă din producție și este un exemplu de cât de importantă este industria în Europa. (...) lumea se schimbă cu adevărat rapid și asta înseamnă că și Europa trebuie să-și schimbe tactica dacă vrem să păstrăm aceste succese importante. Cred că e corect să spun că Europa a căutat de multă vreme să fie un lider global în stabilirea de standarde ambițioase în sustenabilitate, cu așteptările pe care ceilalți le vor urma. Această strategie a avut, într-adevăr, un oarecare succes, deoarece multe regiuni majore din lume și-au modelat adesea reglementările pe modelul european ca pe un etalon global pentru reglementarea mediului. Trebuie însă să ne punem întrebarea dacă această strategie este încă eficientă astăzi”, a spus de Vries.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile