Directorul ANM: Este posibil ca 2023 să fie cel mai călduros an în țara noastră, din 1900 și până în prezent
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Roza vânturilor
2023 ar putea să fie cel mai călduros an în țara noastră, din 1900 și până în prezent, iar toamna aceasta o să fie, de asemenea, în top trei cele mai călduroase anotimpuri de toamnă, a afirmat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, citată de Agerpres. "Simulând cu ajutorul colegilor de la secția de Climatologie evoluția temperaturii aerului din acest an, în condițiile în care lunile noiembrie și decembrie pot fi din punct de vedere termic, luni apropiate de normal, este posibil ca anul 2023 să fie cel mai călduros an în țara noastră, din 1900 și până în prezent. Va putea depăși, dacă rămânem pe această tendință 2020-2022, și să avem un an cu o abatere termică de 1,8 grade Celsius, ceea ce ne apropie de limita de 2 grade a acordului de la Paris", a menționat Elena Mateescu, la Sesiunea Științifică Anuală 2023.
Potrivit acesteia, toamna din acest an ar putea să fie una dintre cele mai călduroase, deoarece septembrie și octombrie au fost "pe locul al doilea ca fiind cele mai călduroase luni din 1961 și până în prezent". De asemenea, ea a subliniat că, la acest moment, luna noiembrie înregistrează un record.
"Dacă rămânem pe o valoare care caracterizează o lună noiembrie mai caldă decât în mod obișnuit, este posibil ca toamna 2023, de asemenea, să fie în top trei cele mai călduroase luni de toamnă", a mai spus Mateescu.
Ea a subliniat că trebuie să fim capabili să răspundem provocărilor, în condițiile în care trăim aceste "recorduri" în fiecare sezon, anotimp sau an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice