Directorul FMI consideră ca băncile centrale trebuie să continue să majoreze dobânzile
Telex » Știri 27 octombrie 2022
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că băncile centrale ar trebui să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflația, până când vor ajunge la un nivel "neutru", apreciind că în majoritatea cazurilor acestea nu au atins acel nivel, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Într-un interviu acordat Reuters, cu o zi înainte de reuniunea consiliului guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană, la care analiștii se așteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, Kristalina Georgieva a mai spus că efectele pozitive ale majorărilor de dobândă ale băncilor centrale se vor resimți abia în 2024, la nivel global.
BCE a comunicat timp de mai multe luni că primul pas va fi majorarea dobânzii de politică monetară la un nivel "neutru", la care nici nu stimulează, dar nici nu restricționează creșterea, dar acum unii oficiali susțin că este nevoie de acțiuni mai agresive, apreciind că BCE ar trebui să meargă mai departe pentru a contracara presiunile inflaționiste.
„La acest moment, vrem să ajungem la nivelul neutru și, în majoritatea cazurilor, nu suntem încă acolo”, a spus Kristalina Georgieva.
Băncile centrale trebuie să majoreze costul creditului pentru că, "atunci când inflația este la un nivel ridicat, asta subminează creșterea economică și îi afectează cel mai mult pe săraci”, a subliniat directorul FMI.
Recentele majorări de dobândă ale BCE au venit pe fondul deteriorării perspectivelor economice și al unei inflații care în zona euro a ajuns la 9,9% în luna septembrie, stimulată de creșterea prețurilor la alimente și energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Întrebată cât de mult se așteaptă ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile, Georgieva a spus că prognozele FMI arată că "în 2024 vom ajunge la un punct la care băncile centrale vor vedea impactul acțiunilor lor".
"Beneficiile vor veni, dar nu sunt instantanee. Este nevoie de o anumită răbdare din partea societății", a adăugat directorul FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice